Šahmanović sa bivšim radnicima Rudnika boksita / - FOTO: MINISTARSTVO RUDARSTVA, NAFTE I GASA
02/08/2024 u 16:38 h
Željko ŠapurićŽeljko Šapurić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

(FOTO) Šahmanović sa bivšim radnicima Rudnika boksita: Problem riješiti u institucionalnom okviru

Ministar rudarstva, nafte i gasa Admir Šahmanović danas se sastao na platou Seoce sa bivšim radnicima Rudnika boksita koji već 10 godina čekaju isplatu potraživanja iz stečajne mase, te najavio da će pokušati da ovaj problem riješi zakonskim putem i u institucionalnom okviru.

Predstavnik bivših radnika Boksita Milorad Đurović ističe da su dobili sve pravosnažne odluke svih sudskih instanci od Aplacionog, Privrednog i Vrhovnog suda Crne Gore.

- Zadnja dva mjeseca više nijesmo moglu da trpimo nepravdu koja je prema nama učenjena zadnjih deset godina. Zato smo se i odlučili da stupimo u pregovore sa Vladom Crne Gore - rekao je Đurović.

On je podsjetio da su "Uniprom Metali" deset godina koristili imovinu Boksita u stečaju, ali nikada nijesu ništa platili.

-Sve smo mi to lagano trpjeli jer je bilo obećanja od "Uniprom Metala" da će oni da kupe ovu imovinu, kako bi smo kroz taj posao namirili naša potraživanja, ali to nije dalo nikakve rezultate i danas imamo ono što imamo. Siguran sam u ministra Šahmanovića da će on ući u rešavanju našeg problema - rekao je Đurović

Stečajni upravnik Boksita Nenad Amidžić naglašava da je Radna grupa ustanovil da Boksiti u stečaju posjeduju imovinu placa na Seocima, plac oko pruge u Nikšiću i u selu Morakovu. Ukupna površina te imovine je oko 500.000 kvadrata, zajedno sa objektima.

- Mi smo več definisali imovinu Boksita u stečaju za koju podnosimo zahtjev da se utvrdi vlasništvo, a koja se nalazi u Velimlju, Bogetićima, Jabukama i Cetinju, ukupne površine 600.000 kvadrati. Sledeći naš korak je da 16 avgusta objavimo oglas za prodaju imovine na Seocima, Nikšiću i Morakovu. Prva prodajna cijena za svu navedenu imovinu je 2,1 milon eura, tako da krećemo u proces prodaje imovine. Potraživanja za prvi isplatni red podrazumijeva doprinose Fondu PIO u iznosu od 440.000 eura i potraživanja bivših radnika u iznosu od 2,1 milon eura - rekao je Amidžić.

image

Šahmanović sa bivšim radnicima Rudnika boksita

- FOTO: MINISTARSTVO RUDARSTVA, NAFTE I GASA

Ministar Admir Šahmanović je istakao da želi da ga bivši radnici Boksita u stečaju smatraju kao jednog od njih i da želi da pomogne da se konačno izađe iz ove priče.

Šahmanović sa bivšim radnicima Boksita: Nastaviti razgovore i ubrzati aktivnosti do pronalaska optimalnog rješenja

- Moje mišljenje je da poslušamo predlog stečajnog upravnika Nenada Amidžića, da se raspiše oglas za prodaju stečajne mase i da se držimo zakonskih rokova i da ovaj problem prebacimo u okvir državnih institucija, da iscrpimo sve zakonske mogućnosti. Nakon toga, ako ne nađemo zainteresovanog investitora, da uložimo napore prema Vladi kako bi se iznašao neki socijalni program -  rekao je ministar I naglasio da je rješavanje problema radnika boksita prioriotet resora na čijem je čelu.

Bivši radnici nikšićkog Boksita pokazali su ministru Šahmanovića Upravnu zgradu na Seocima, koja je nekada ponos Rudnika, a koja danas podsjeća na objekat iz ratom zahvaćenih područja.

image

Šahmanović sa bivšim radnicima Rudnika boksita

- FOTO: ŽELJKO ŠAPURIć
image

Šahmanović sa bivšim radnicima Rudnika boksita

- FOTO: MINISTARSTVO RUDARSTVA, NAFTE I GASA

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu

Izdvojeno

23. septembar 2024 06:16