Šahmanović u Vašingtonu / - GOV.ME
23/10/2024 u 18:20 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Šahmanović: Spremni smo za projekte koji bi nam otvorili globalno tržište

Ministar rudarstva, nafte i gasa Crne Gore Admir Šahmanović nalazi se u zvaničnoj posjeti Vašingtonu, gdje učestvuje u ekonomskom dijalogu između Crne Gore i Sjedinjenih Američkih Država.

Ova posjeta predstavlja značajan korak u jačanju bilateralne saradnje sa američkim partnerima, posebno u oblasti investicija i razvoja održivih tehnologija.

Tokom bilateralnih susreta sa zvaničnicima State Departmenta i USAiD ministar je posebno istakao strateški značaj podrške koju Crna Gora očekuje od američkih partnera u ključnim sektorima kao što su rudarstvo, prirodni gas i implementacija tehnologija zasnovanih na zelenom vodoniku. Ministar Šahmanović i Zorana Sekulić v.d. generalna direktorica za oblast nafte i gasa susreli su se i razgovarali i sa predstavnicima Privredne komore i investitorima.

Kako je istakao resorni ministar ove oblasti su vitalne za dugoročni razvoj crnogorske ekonomije, ali i za njenu tranziciju ka održivim energetskim sistemima, smanjujući zavisnost od fosilnih goriva u transportu i industriji.

Ministar rudarstva, nafte i gasa Admir Šahmanović je trodnevnu posjetu crnogorske delegacije Vašingtonu ocjenio jednom od najproduktivnijih i istakao da potpisivanje sporazuma sa Vladom Sjedinjenih Država podiže crnogorsko-američku – saradnju na viši nivo.

- Biti dio delegacije koja je potpisala Memorandum o ekonomskoj saradnji sa Sjedinjenim Američkim Državama čini mi veliku čast, posebno što sporazum podrazumijeva institucionalizaciju saradnje između naše dvije države, čime smo poslali jaku i jasnu poruku da je Crna Gora spremna za infrastrukturne projekte i da želimo da se razvijamo u tom pravcu - izjavio je ministar rudarstva, nafte i gasa Admir Šahmanović.

Đeljošaj: Raduje rast interesovanja američkih investitora za ulaganja u Crnu Goru

Posebno je istakao srdačnost na koju je crnogorska delegacija naišla od strane visokih predstavnika Stejt Departmenta i njihovu spremnost da u svakom trenutku i na svakom polju pruže podršku.

- Otvorili smo diskusiju o mnogim projektima iz oblasti rudarstva, nafte i gasa. Projektima koji bi nam otvorili globalno tržište i značajno povećali našu geopolitičku važnost, kako u regionu tako i na Balkanu, i na taj način upravo doprinijeli ekonomskoj a i političkoj integraciji Evropskoj uniji, i osnažili našu energetsku stabilnost - zaključio je ministar Šahmanović.

Šahmanović je naglasio da je podrška u ovim sektorima od suštinskog značaja za ubrzanje prelaska Crne Gore na čistu energiju. Korišćenje tehnologija zelenog vodonika, kao jedne od ključnih inovacija, ne samo da će doprinijeti smanjenju emisije štetnih gasova, već će otvoriti i nova radna mjesta i privući strane investicije, što će značajno unaprijediti ekonomsku stabilnost i održivost zemlje.

Saradnja sa američkim kompanijama otvara širok spektar novih mogućnosti za Crnu Goru. Očekuje se da će ove inicijative imati dugoročne koristi, omogućavajući bolju povezanost sa međunarodnim tržištima i jačanje regionalne konkurentnosti.

- Crna Gora se suočava s izazovom prelaska na održivije energetske sisteme, a podrška naših američkih partnera igra ključnu ulogu u postizanju ovog cilja. Ova posjeta ima za cilj učvršćivanje partnerstava i otvaranje novih investicionih prilika koje će unaprijediti našu ekonomiju i pozicionirati Crnu Goru kao regionalnog lidera u korišćenju održivih tehnologija - izjavio je ministar.

Posjeta Vašingtonu dodatno je potvrdila posvećenost Crne Gore u ostvarivanju globalnih klimatskih ciljeva i njen dugoročni plan za održivi razvoj. Očekuje se da će dogovori postignuti tokom ovog dijaloga značajno ubrzati investicione tokove u Crnu Goru, čime će se stvoriti osnova za dalji razvoj i unapređenje domaće industrije, ali i jačanje pozicije zemlje u regionalnom i međunarodnom kontekstu.

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
23. oktobar 2024 18:20