Стијовић / Фото: Иван Петровић Ипе
05/11/2021 u 12:46 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Шавничка општина оптужује Стијовића: Имања су нам горјела, министар нам се није окренуо

Цијене сточне хране вртоглаво су расле, Општина помагала шавничка газдинства, а министар није реаговао, тврде они

Из Службе за јавност шавничке општине реаговали су на недавну посјету министра пољопривреде Александра Стијовића овој општини, уз тврдњу да су више пута покушали да ступе у контакт са његовим кабинетом, али су остали без икаквог одговора. 

Такође наводе да је посјета министра Стијовића Шавнику реализована без најаве Општини Шавник и без посјете Општини Шавник.

- Од тренутка кад је министар Стијовић преузео кормило Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде, подршка нашој општини је у цјелости изостала. Управо по налогу тог министарства укинут је шавнички Агро бизнис центар и бројним ургенцијама затражено враћање возила која су служила за његово функционисање, а која су била додијељена на коришћење Општини Шавник од стране претходног Министарства. И поред исказног разумијевања Општине да у буџету Министарства нема средстава за финансирање зарада запослених у Агро бизнис центру, управо би доказ подршке развоју пољопривреде кроз рад Агро бизнис инфо центра који министар Стијовић наводи био продужење одобрења коришћења возила- додају из шавничке општине. 

Такође тврде да Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде није дало свој допинос санацији штете док су горјела шавничка имања за које је Општина Шавник обезбиједила на стотине цистијерни о трошку Општине.

- Није реаговало ни док су цијене сточне хране вртоглаво расле, а Општина помагала шавничка газдинства. Општина Шавник обезбиједила је и насипање 120 километара макадамских путева. Министарство није реаговало ни када пољопривредници нијесу имали са чим да прехране стоку, а Општина пружила новчану подршку сточарима у износу од 60.000 еура. Питамо се да ли је министар Стијовић приликом посјете ускочким Барама објаснио пољопривредницима зашто се не реализују пројекти изградње вјештачких акумулација на Расови и Шљеменима, те да ли је поменуо Општину Шавник, као институцију и саопштио да је управо она уредно предала све апликације за финансирање ових пројеката и да се та мала, али вриједна администрација, истински бори за опстанак и унапређење шавничких села. Kоректно би било и да министар Стијовић умјесто што обећава нове километре асфлата, појасни мјештанима Kомарнице, Годијеља и Бијеле шта је са километрима асфалта, за које је Општина аплицирала код ИФАДА-а које Општина не може да реализује, јер још није позната одлука министра по поднијетим апликацијама- наводе из општине. 

Према њиховим ријечима, док иницијативе које је Општина Шавник упутила Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде остају неодговорене, исто то Министарство укида успостављене механизме подршке пољопривредницима, уз тврдњу да Општина није имала никакву иницијативу.

- Kао одговорна градска управа, обавјештавамо Шавничане и укупну јавност да ће Општина Шавник наставити да ради оно што је њен примарни задатак и сврха постојања: биће и сервис и подршка Шавничанима. Позивамо министра Стијовића и Министарство на чијем је челу да нам се придружи у тој мисији- закључују из шавничке општине. 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 23:36