Damir Šehović / foto: Lazar Ružić, Dan
18/07/2024 u 14:13 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Šehović: Predstavljene mjere predstavljaju kockarsku politiku

Predložene mjere, bez uporišta u ekonomskoj praksi i logici, predstavljaju kockarsku politiku koja vrijeđa zdrav ekonomski razum, kazao je Damir Šehović, predsjednik Socijaldemokrata (SD).

- Ovo, stoga, nije nikakav program, pogotovo ne ekonomski, nego jeftini populizam vrijedan par stotina miliona eura, koji služi kao pokušaj zaustavljanja strmoglavog pada političkog rejtinga. Ovakva instant nepromišljena rješenja mogu imati nesagledive posljedice po stabilnost javnih finansija, naročito penzijskog sistema, koji se za taj iznos uskraćuje - smatra Šehović.

Kako ističe, ekonomski stručnjaci, bez obzira na političke ili druge preferencije, ovoga puta nemaju luksuz da se drže po strani.

- Jer ovo više nije pitanje dnevne politike, već države i njenih vitalnih interesa. Svako ko bi se zbog ličnog komfora, ili bilo čega drugog, ustezao da osudi demonstrirani kazino princip, i kaže ono što svi znamo – da realne zarade u ekonomiji mogu na održiv način rasti samo kao posljedica rasta produktivnosti, a ne “presipanjem iz šupljeg u prazno”, kako se sada predlaže – postaje neka vrsta saučesnika u ovom opasnom naumu.

Spajić: Prosječna zarada uskoro će biti 1.000 eura, povećanje penzija od sledeće godine za 50 - 60 eura

- Devedesetih smo, kako je predvidio Ante Marković, zablude plaćali siromaštvom, trovanjem duha i položajem daleke periferije Evrope. Plašim se da cijena najnovijih političkih zabluda nije ništa manja. Naprotiv - kazao je Šehović.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu

Izdvojeno

04. septembar 2024 05:01