/ - UNSPLASH илустрација
01/05/2022 u 15:36 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Сива економија: Евидентирано 28 притужби

Највећи број притужби односио се на неиздавање фискалних рачуна, непријављене раднике и нелегалан рад

У оквиру кампање Буди одговоран ове седмице је евидентирано 28 притужби, на основу којих нијесу изречене новчане казне. Највећи број притужби односио се на неиздавање фискалних рачуна, непријављене раднике и нелегалан рад.

Евидентиране притужбе на неиздавање фискалних рачуна односиле су се на ресторан Wолф и паркинг у Тивту, Еуро такси и бензинску пумпу код хотела Принцес у Бару, кафе бар Арт у Никшићу, Бакери посластичарницу, Ред такси, локал Таш, ћевабџиницу Хит и радњу за продају тјестенине у Подгорици.

- Грађани су се жалили да барски Бенисимо, као и фризерски салон, фитнес центар Ђукић и продавница за изнајмљивање вјенчаница Катарина у Подгорици раде на црно, док су паркинг у Подгорици, сервис у Никшићу и преноћиште Богишевац у Пљевљима пријављени за нелегалан рад. Евидентирана је притужба да радници у подгоричком Фантастику нијесу осигурани, а да запослени у Топ дом Джему и Камелеону из Бара, као и ресторану Волф у Тивту нијесу пријављени. Грађани су се жалили да кафић На екс у Никшићу није пријавио раднике, не издаје фискалне рачуне и омогућава конзумирање дуванских производа, док рачуни које издаје Народни музеј Цетиње нијесу адекватни- наводе у саопштењу.

Конзумација дуванских производа дозвољена је и у хотелу Франца у Тивту, док WmPm Систему Будва раде радници без лиценце.

Кампању Буди одговоран су крајем децембра 2013. године покренули Министарство финансија и Канцеларија Програма Уједињених нација за развој (УНДП) у Црној Гори, са циљем да допринесе јачању свијести јавности и већем укључивању грађана у борби против сиве економије.

Пројекат омогућава грађанима да једноставно и брзо укажу на неправилности, попут неиздавања фискалних рачуна, рада на црно или кршења потрошачких права и помогну надлежним институцијама да се што успјешније изборе са сивом економијом.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
03. maj 2024 02:37