/ Илустрација
22/06/2021 u 08:31 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Скок цијене нафте због велике потражње

На лондонском тржишту циjена барела jе порасла 14 центи у односу на претходно затварање на 73,65 долара. У Њуjорку се барелом трговало по 21 цент вишоj циjени од 71,85 долара

Циjене нафте порасле су у понедjељак на међународним тржиштима према 74 долара, подстакнуте снажном потражњом у љетноj сезони вожње на сjеверноj хемисфери и застоjем у преговорима о иранском нуклеарном програму.

На лондонском тржишту циjена барела jе порасла 14 центи у односу на претходно затварање на 73,65 долара. У Њуjорку се барелом трговало по 21 цент вишоj циjени од 71,85 долара, преноси Хина.

У претходне четири седмице подршку циjенама на оба тржишта пружа оптимизам због убрзаног вакцинисања против ковида-19 широм свиjета и очекивања интензивниjих путовања у љетноj сезони.

„Слика основне физичке потражње за нафтом остаjе позитивна. Упркос буци на финансиjским тржиштима, стварни jе свиjет на добром путу и биће му потребно све више енергената у отварању након коронакризе", рекао jе аналитичар ОАНДА-е Jеффреy Халлеy.

Буру на финансиjским тржиштима изазвала jе америчка централна банка Федералне резерве (Фед) прошлоседмичном поруком да ће почети да подиже кључне каматне стопе већ у 2023. години, годину раниjе него што су били наjављивали и бржим темпом од планираног.

Подршку циjенама пружио jе на почетку седмице и застоj у преговорима о оживљавању споразума о иранском нуклеарном програму из 2015. године, након побjеде конзервативног судиjе Ибрахима Раисиjа на предсjедничким изборима у Ирану.

Двоjе дипломата рекло jе да би застоj према њиховим процjенама могао потраjати око десет дана.

Ирански и западни званичници сматраjу да Раисиjева изборна побjеда вjероватно неће промиjенити иранску преговарачку позициjу.

Договор би могао резултирати повратком милион иранских барела на тржиште, што представља jедан одсто глобалног снабдиjевања. Иранска нафта jе због америчке блокаде тренутно у складиштима.

Подршку циjенама пружаjу и прогнозе ограниченог раста америчке производње нафте, што би Организациjи земаља извозница нафте (ОПЕЦ) краткорочно осигурало већи маневарски простор за управљање тржиштем, приjе потенциjално снажног раста производње из шкриљаца у наредноj години.

Одвоjено jе ОПЕЦ обjавио да jе циjена барела референтне корпе нафте његових чланица у петак износила 71,56 долара, што значи да jе била мања 73 цента у односу на претходни дан трговања.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 19:15