/ PHOTO BY MARKUS SPISKE ON UNSPLASH
19/04/2022 u 16:54 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Смањили прогнозу раста црногорске економије на 3,8 одсто

У новом априлском извјештају ММФ-а, Глобални економски изгледи, наводи се да би црногорски БДП у наредној години требало да ојача 4,2 одсто

Међународни монетарни фонд (ММФ) снизио је у најновијим априлским прогнозама процјену раста црногорске економије у овој години на 3,8 одсто. ММФ је у октобру прошле године прогнозирао раст црногорског бруто домаћег производа (БДП) од 5,6 одсто за ову годину.

У новом априлском извјештају ММФ-а, Глобални економски изгледи, у који је агенција Mina-business имала увид, наводи се да би црногорски БДП у наредној години требало да ојача 4,2 одсто. Стручњаци ММФ-а у извјештају процјењују раст црногорске економије у 2027. години од три одсто. Раст БДП-а у прошлој години износио је 12,4 одсто.

За групу европских економија у настајању и у развоју, ММФ прогнозира пад активности у овој години од 2,9 одсто, због тешких посљедица рата у Украјини. У наредној години активност би, у тој групи земаља, требало да порасту 1,3 одсто, преноси Хина.

Најснажније би требало да ојача пољска и мађарска привреда, 3,7 одсто, а у стопу би требало да их прати Србија, с прогнозираном стопом раста у овој години од 3,5 одсто. Најслабији раст ММФ предвиђа Бугарској, исказан у прогнозираној стопи раста од 2,2 одсто.

ММФ очекује тешке посљедице рата и у еурозони, јер санкције уведене Русији тешко погађају и Европу, а посебно Њемачку. Економија еурозоне требало би ове године да порасте 2,8 одсто, што је 1,1 процентни поен слабије од прелиминарних зимских прогноза у јануару.

У наредној години, раст активности на подручју примјене заједничке валуте требало би да успори на 2,3 одсто. У ММФ-у прогнозирају да би инфлација у еурозони ове године, под утицајем рата у Украјини и санкција Русији, требало да скочи на 5,3 одсто, односно да ослаби на 2,3 одсто у наредној години.

Највише је снижена ММФ-ова прогноза овогодишњег раста бруто домаћег производа (БДП) у Нјемачкој, за 1,7 процентни поен, на само 2,1 одсто. У наредној години активност би у највећој европској економији требало поново да убрзају, на 2,7 одсто. Далеко најснажнији раст активности међу чланицама еурозоне требало би ове године да забиљежи Шпанија, 4,8 одсто.

ММФ је благо снизио и прогнозу раста америчке економије у овој и наредној години, по 0,3 процентна поена, и сада очекује да ће у овој години активност порасти 3,7 одсто. У наредној години требало би значајно да успоре на 2,3 одсто. Кинеска привреда требало би ове године да порасте 4,4 одсто, готово упола слабије него у прошлој години. Наредне године раст би, по ММФ-у, требало да успори на 5,1 одсто.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
04. maj 2024 03:03