epcg logo
12/07/2021 u 11:35 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
StoryEditor

Соларни панели на 3.000 кућа и 400 нових радних мјеста

ЕПЦГ жели да започне и понуди грађанима Црне Горе могућност генерисања сопствене енергије уградњом соларних панела на објектима за индивидуално становање

Електропривреда Црне Горе, у складу са својим дугорочним циљевима, стратегијом одрживости и билатералном сарадњом са Европском унијом у циљу смањења емисије CO2, иницирала је пројекте који се односе на замјену и смањење коришћења штетних извора енергије.

Како су саопштили, као један од пројеката преласка на коришћење зелене енергије (обновљивих извора) која нема штетних дејстава, ЕПЦГ жели да започне и понуди грађанима Црне Горе могућност генерисања сопствене енергије уградњом соларних панела на објектима за индивидуално становање.

У том циљу, Комисија за инвестиције у електроенергетском сектору донијела је одлуку о реализацији пројекта Солари 3000+.

-Црна Гора има невјероватан соларни потенцијал, чак један од највећих у цијелој Југоисточној Европи. Подгорица, нпр. има преко 2.000 сунчаних сати годишње, док је број сунчаних сати у Црној Гори од 1300 до 2000 сати. У Нјемачкој нпр. број сунчаних сати је од 1000 до 1200, а већ су изградили соларних електрана снаге 50 ГW сати. Овим пројектом грађанима Црне Горе представићемо стварне могућности енергетских и финансијских уштеда, а заједничким снагама утицати на смањење емисије угљен-диоксида. Реализацијом пројеката из области соларне енергије значајно ћемо допринијети очувању животне средине. Након овог пројекта за домаћинства, планиран је и пројекат постављања соларних панела на неплодном земљишту у руралним подручјима и воденим поврсинама”-истакао је Милутин Ђукановић, предсједник Одбора директора ЕПЦГ.

Пројекат, који ће бити реализован у сарадњи са Министарством екологије, просторног планирања и урбанизма, подразумијева уградњу соларних панела на 3000 објеката за индивидуално становање који су погодни за валоризацију сунчеве енергије.

Овим пројектом производња електричне енергије оријентисаће се на обновљиве изворе, а грађанима, по најповољнијим условима, омогућити да сами производе обновљиву енергију без емисије угљен-диоксида.

-Домаћинства ће на овај начин бити у прилици да сама производе електричну енергију за своје потребе и, евентуално, произведени вишак енергије продају Електропривреди. То значи да, осим отплате кредита за соларне панеле, неће имати трошкове за електричну енергију, јер ће је сами производити, а рата ће бити мања од њиховог просјечног рачуна за струју. Дакле, кад грађани отплате своју опрему, а предвиђени период отплате је од 5 до 7 година, добијају бесплатну електричну енергију- нагласио је Ђукановић.

У току је интензиван рад на припреми јавног позива за финансирање пројекта и набавку опреме, док су студија изводљивости и идејно решење, који показују оправданост пројекта, већ припремљени.

Након тога грађани, потрошачи из категорије домаћинства, могу очекивати расписивање јавног позива којим ће бити позвани да се пријаве за пројекат, док ће истовремено бити расписан конкурс за преко 400 радника за уградњу соларних панела.

Максимална вриједност овог пројекта износи око 30 милиона еура.

ЕПЦГ, наводе, активно ради и на пројекту који подразумијева обиљежавање неплодног земљишта на којем би се такође инсталирали соларни панели, а у припреми је и пројекат соларне плутајуће електране на Сланом језеру.

Комплетну реализацију пројекта Солари 3000+ ће водити Комисија за инвестиције у електроенергетском сектору коју чине представници ЕПЦГ, Министарства екологије, просторног планирања и урбанизма, Општине Никшић, Министарства капиталних инвестиција, Министарства финансија, ЦЕДИС-а, Управе за некретнине, Еко фонда и ЦГЕС-а, а на чијем је челу предсједник Одбора директора ЕПЦГ, Милутин Дјукановић.

Јуче је на одржаним сједницама Одбора директора ЕПЦГ и Комисије за инвестиције у енергетском сектору, дата пуна подршка досадашњим активностима на реализацији инвестиционих пројеката који се односе на производњу електричне енергије из обновљивих извора.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community

Izdvojeno

19. septembar 2021 06:23