foto: vlada cg / - FOTO: VLADA CG
04/09/2024 u 19:23 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Spajić: Krećemo u izgradnju puta za bržu vezu do granice sa Albanijom

Rekonstrukcija regionalnog puta Bar - Kamenički most - Krute omogućiće bržu i bezbjedniju vezu do graničnog prelaza Sukobin sa Albanijom, ali i bolju povezanost naselja u zaleđu Bara i Ulcinja, poručio je predsjednik Vlade Milojko Spajić.

On je danas, zajedno sa ministarkom saobraćaja Majom Vuķićević, direktorom Uprave za saobraćaj Radomirom Vuksanovićem i čelnicima opština Bar i Ulcinj, Dušanom Raičevićem i Gencijem Nimanbeguom, ozvaničio početak rekonstrukcije trase duge 14 kilometara.

- Ovo je jedan od projekata o kome se pričalo preko deceniju, ali nije bio dovoljno sluha sa centralng nivoa. Mi smo zasukali rukave, počeli radove i to je najbolji pokazatelj svim „nevjernim tomama“ da je došlo vrijeme izgradnje infrastrukture u Crnoj Gori i da su priče kako je nemoguće izgraditi puteve, auto-puteve, brze ceste, aerodrome, iza nas- poručio je predsjednik Vlade.

On je istakao da se preko graničnog prelaza Sukobin bilježi skoro tri miliona prelazaka.

- Ako imamo to na umu, a da ne govorimo o interesima lokalne zajednioce koja treba na bolji i efikasniji način da se poveže sa Barom i Ulcinjem, naravno i sa Podgoricom, jasno je da govorimo o isplativosti ovog projekta. Mještan su čekali preko deceniju da se ovo desi - putevi su život, bez njih neće biti privrede, komfornog života za našae građane, građani neće ostajati na svojim ognjištima i to je problem svih problema. I zato, oko izgradnje puteva treba da postoji nacionalni konsenzus- istakao je Spajić.

Ministarka saobraćaja Maja Vukićević kazala je da se konačno danas sa zadovoljstvom može reći da počinje rekonstrukcija ovog izuzetno važnog regionalnog puta.

- Ovaj put će značajno rasteretiti saobraćaj na potezu Bar- Ulcinj a mi pokazujemo da smo posvećeni izgradnji infrastrukture, kako na sjeveru zemlje tako i na jugu. Saradnja sa opštinom Bar i sa opštinom Ulcinj je sjajna- rekla je ministarka.

Direktor Uprave za saobraćaj Radomir Vuksanović objasnio je da se radi o dionici dugoj 14 kilometara.

Počinju radovi na rekonstrukciji regionalnog puta Bar-Kamenički most-Krute

- Vrijednost radova je 12,2 miliona eura sa PDV-om. Izvođač radova je firma Putevi Bar. Planirani završetak radova je oktobar 2026. Očekujem da će posao biti završen u roku- naveo je Vuksanović.

Predsjednik opštine Bar Dušan Raičević je rekao da ova saobraćajnica zaslužuje epitet puta prijateljstva i jedinstva. Zahvalio je svima koji su doprinijeli da radovi počnu, a najviše lokalnom stanovništvu i dojaspori koja je, kako je istakao, toliko puta opominjala da radovi počnu.

- Ovaj put definitivno znači život, ali i ostanak i opstanak, kao i povratak. Prvi konkretni koraci su napravljeni 2019. kada je nastupila prekategorizacija do tada lokalnog u regionalni put. Opštine Bar i Ulcinj su se obavezale da će obezbijediti sredstva za eksproprijaciju, što smo i učinili. Rekonstrukcija ovog puta će omogućiti kvalitetnije uslove života lokalnom stanovništvu, dijaspori da se vraća svom rodnom kraju, ali i manje izazova za brojne turiste-rekao je Raičević.

On vjeruje da će početkom naredne turističke sezone svi biti u prilici da koriste jednu trasu puta, koja će biti rekonstruisana.

Predsjednik opštine Ulcinj Genci Nimanbegu poručio je ovo značajan dan za opštine Ulcinj, Bar i Crnu Goru.

- Zahvaljujem svima koji su imali uticaja da se do ovoga dođe, a ovo je pokazatelj posvećenosti veoma značajnim pitanjima za život građana- rekao je Nimanbegu.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
14. septembar 2024 23:22