Милојко Спајић / - Милојко Спајић
21/07/2021 u 12:07 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Спајић: Плаћена прва рата за аутопут, валутна заштита смањила камату

Из Министарства су објаснили да је данас крајњи рок за почетак отплате кинеског кредита за незавршени дио ауто-пута од Подгорице до Колашина

Црна Гора је кинеској Еxим банци отплатила прву рату кредита за приоритетну дионицу ауто-пута и, захваљујући недавном хеџинг аранжману, остварила уштеду од скоро четири милиона ЕУР (3,91 милион ЕУР), саопштио је министар финансија и социјалног старања, Милојко Спајић, јавља Mina business.

Из Министарства су објаснили да је данас крајњи рок за почетак отплате кинеског кредита за незавршени дио ауто-пута од Подгорице до Колашина, а да је тај Владин ресор већ платило доспјелу рату.

Спајић је агенцији Mina-business казао да је хеџинг аранжманом спријечен раст дуга по основу валутне изложености према долару и додао да је уштеда код камате износила 3,83 милиона ЕУР, а остатак код главнице 0,08 милиона ЕУР (79.276 ЕУР).

-Црна Гора је у еурима уплатила 27,79 милиона по основу главнице и камата, а банке из хеџинг аранжмана држави 37,44 милиона УСД такође по основу главнице и камата, што смо ми преусмјерили кинеској банци. Да није урађен хеџинг, тих 27,79 милиона би износило 31,71 милиона ЕУР. Такође, само камата би била 6,9 милиона ЕУР, а не 3,06 милиона колико смо платити- рекао је Спајић. 

Он је додао да је очекивана уштеда на годишњем нивоу око осам милиона ЕУР, јер се плаћају двије рате - у јулу и јануару.

Преговарачки тим Министарства финансија и социјалног старања, на челу са Спајићем, завршио је цијели процес који обухвата унакрсни валутни своп, што је заправо основни инструмент хеџирања јавног дуга од валутног ризика. То значи да су обавезе државе према кредита Еxим банци изражене у америчким доларима конвертоване у еуре. Ради се о износу од око 818 милиона УСД.

-Ријеч је о цијелом износу укупно повучених средстава из кинеског кредита до јула ове године-објаснио је Спајић и додао да се поступило одговорно и да ће остатак до 944 милиона УСД бити обухваћен прије сљедеће рате, у јануару наредне године, по повлачењу свих тих средстава.

Спајић је подсјетио да је зајам из 2014. за приоритетну дионицу ауто-пута од Подгорице до Колашина уговорен у доларима, по каматној стопи од два одсто, а да Црна Гора дуг сада исплаћује у еурима, по просјечној каматној стопи од 0,88 одсто.

-Хеџинг аранжманом смо обезбиједили да црногорски јавни дуг ослобађамо валутног ризика који је представљао омчу око врата држави свих претходних година. Све је урађено по Закону о буџету за ову годину-саопштио је Спајић.

Он је казао да су у том аранжману, на крају цијелог процеса до плаћања прве рате, најприхватљивије услове имале двије европске банке, из Француске и Нјемачке, и двије из Сједињених Америчких Држава (САД), од укупно седам реномираних банака са којима се преговарало.

-То је огроман успјех за Црну Гору са кредитним рејтингом Б, за који очекујемо да се побољша у односу на све урађено у корист државних финансија за кратко вријеме. Такође, позитиван је сигнал да реномирани партнери широм свијета помно прате и вјерују у оно што законито и по здравом економском принципу ради нова Влада. Послали смо и једну важну поруку свима - да активно и одговорно управљамо јавним дугом- рекао је Спајић.

Он је додао да су државе региона са добрим механизмима управљања јавним дугом, попут Србије и Хрватске, већ користиле исти аранжман да би се заштитиле од валутног ризика.

Спајић је објаснио и да је, осим по Закону о буџету и уз сагласност Владе, све рађено и по међународним стандардима Међународне асоцијације за трансакције са своповима и финансијским дериватима (ИСДА).

Он је прецизирао да је хеџинг на 14 година, а да на двије постоји могућност преиспитивања услова.

-Дакле, хеџинг је на 14 година, колико траје отплата кредита за прву дионицу ауто-пута, са могућношћу да на двије године преиспитамо услове, као и банке које су дио аранжмана. Циљ нам је да за двије године обезбиједимо далеко стабилнију економију, много бољи кредитни рејтинг земље и више опција, између осталог и за још нижу камату од 0,88 одсто- рекао је Спајић.

Он је објаснио да је важно да дуг није остављен да буде изложен валутном ризику и наглим промјенама курса долар/еуро.

-Знате да су и међународне институције у извјештајима упозоравале на раст трошкова за ауто-пут због курсних разлика и непредузимања мјера тадашњих влада да то спријечи. Зато и указујем на процјене да се у међувремену “бацило” преко 109 милиона ЕУР за колико нам је потпуно беспотребно повећан дуг у еурима- казао је Спајић.

Он је на питање које су банке учествовале у хеџинг аранжману, одговорио да је раније саопштио да ће имена свих банака објавити одмах пошто се заокружи цијели процес, као и да су се за то стекли услови.

-На крају цијелог овог значајног процеса, хеџинг је урађен са четири од укупно седам банака, глобалних лидера у пружању заштите од тржишних ризика, са којима имамо усаглашен правни оквир. Преговарачки тим је изабрао четири банке које су имале најприхватљивије услове за Министарство финансија и Владу. Рангиране су на основу капацитета обима/величине изложености и повољности каматне стопе у еурима. Ради се о европским банкама - Социете Генерале из Француске и њемачкој Деутсцхе Банк, као и двије америчке - Меррилл Лyнцх Интернатионал и Голдман Сацхс Интернатионал. Све ове банке су биле пријављене за хеџинг аранжман и прије мог доласка на чело ресора финансија и социјалног старања, а потом се интензивно преговарало да дођемо до најбољих услова. Ми смо приступили фискално одговорно овако важном процесу и довели до закључивања ИСДА споразума, који су и правни основ за реализацију хеџинг трансакције- рекао је Спајић.

На питање да ли је Голдман Сацхс имао привилегован положај због тога што је Спајић некада био ту запослен, он је одговорио да су све банке имале једнак третман и да нема никаквог конфликта, нити привилегија за било коју од њих.

-Преговарачки тим, на чијем сам челу, у преговорима и избору водио се искључиво државним интересом. Ја служим интересима државе Црне Горе. Могу вам рећи да је најповољнија каматна стопа остварена управо код Голдман Сацхса, тако да нема мјеста причи о било каквој “ван-тржишној” погодби-казао је Спајић, додајући да готово пет година није био у Голдману, па ни прије преузимања министарске функције.

Спајић је, говорећи о томе да ли је и колики трошак за државу представљао хеџинг аранжман, објаснио да унакрсни своп не подразумијева додатне трошкове, већ су они укључени кроз камату која рефлектује цијену изложености банке према Црној Гори.

Он је саопштио да је држава користила правно савјетовање раније ангажоване реномиране адвокатске куће Wхите анд Цасе за закључивање ИСДА споразума и реализацију трансакције, што је износило 30 хиљада ЕУР.

Спајић је истакао да је посебно важно то што се елиминише изложеност валутном ризику, јер је црногорска економија еуризована.

-Ово је међукорак до рефинансирања кредита за ауто-пут, о чему смо наставили преговоре са европским партнерима и сигуран сам да смо због остварених хеџинг услова у још бољој позицији. Растерећенији смо сада када је дуг заштићен од ризика нагле промјене курса долар/еуро. Очекујемо да расте рејтинг државе и да ћемо имати шансу за још боље услове- поручио је Спајић.

Он је рекао да се добило на времену и да има механизама да се изађе из хеџинга, уколико се промијени ситуација на тржишту или кредитни рејтинг државе, због чега је и уговорено да се услови и преиспитују.

Спајић је саопштио и да се искористио моменат прије доспјећа прве рате код кинеске Еxим банке за незавршени ауто-пут, као и прије него што се, с обзиром на добре прогнозе опоравка америчке економије у односу на европску, тенденција раста долара потенцијално не настави.

Он је навео и да је бивша власт годинама опомињана да мора да обезбиједи заштиту од валутног ризика за кинески кредит у доларима из 2014. године и да су процедуре почеле одавно, али је процес предуго трајао, што је и коштало Црну Гору, јер се прије могло ићи и ка рефинансирању позајмице.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
24. april 2024 13:51