Милојко Спајић / - Мин. финансија
28/09/2021 u 11:24 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Спајић: Планирано повећање зарада, држава преузима финансирање здравственог осигурања

Спајић је подсјетио да је Црна Гора у задњих 13 година у свакој години забиљежила дефицит буџета, у просјеку пет одсто сваке од тих година

Министар финансија и социјалног старања Милојко Спајић саопштио је на прес конференцији да је у посљедњих 13 година Црна Гора бијежила дефицит буџета и он је био у просјеку пет одсто сваке од тих година. 

-Сваке године задужили смо се у просјеку 500 милиона еура, јавни дуг је растао у свим годинама до нивоа од преко 100 одсто БДП-а. Сада имамо 600 милиона еура у трезору. Дефицит који смо затекли био је 11 одсто, смањии смо га на три одсто и постоји шанса да он буде и мањи. За осам мјесеци имали смо дефицит само 1,3 одсто- навео је Спајић.

Како је рекао стопа економског раста биће 13 одсто, што је како каже изнад онога што су пројектовали буџетом.

-Тих 13 одсто представља најуспјешнији опоравак у историји, ја не знам за бољи опоравак икад. Повећали смо пореску дисциплину, али увијек може боље и сигурно да ћемо и ми и Управа прихода радити на томе. Имамо QR код кампању, фискализацију… Такође, објавили смо рат расипништву, не дирајући плате и пензије и социјална давања- каже Спајић.

Он је навео да је приход од туристичке сезоне 700 милиона еура.

-У августу смо имали највећи суфицит у историји ЦГ, тражили смо кад смо имали приближан и мислим да је било 2016. У августу имамо суфицит преко 60 милиона еура-навео је Спајић.

-Увели смо дјечији додатак и бесплатне уџбенике, увели смо повећање минималне зараде и старачких накнада. Ми смо свјесни да је то недовољно да данашња омладина остане у ЦГ. Желимо минималну зараду да подигнемо на 450 еура на ниво Хрватске. Следећа ствар је повећање свих зарада у држави за отприлике око 17 одсто. Са те двије мјере мислимо да ћемо доћи до просјечне нето зараде до краја следеће године до 700 еура. Овај план је кључни искорак за враћање младих у ЦГ, желимо да им пошаљемо јасну поруку да остану у ЦГ, желимо да осјете овај економски раст. За привреду план предвиђа смањење пореског оптерећења на зараде на 21 одсто. Држава се одриче прихода у корист раста привреде. Неће бити доприноса на здравствено осигурање јер на то има право сваки грађанин- казао је Спајић.

Министар је казао да интензивно раде на сљедећем буџету.

Појаснио је да ће доприноси за здравствено осигурање бити укинути од 1. јануара, односно да ће држава преузети сво финансирање за здравствено осигурање.

-Сваки грађанин Црне Горе има право на здравствену заштиту- поручио је министар.

Планриано је и увођење неопорезивог дијела зараде на 700 еура бруто зараде, као и прогресивног опорезивања зарада, и тиме смањујући на минимум сиву економију на тржишту рада.

Државни секретар Јанко Одовић казао је да постоји радн група која се бави Законом о нелегално стеченој имовини.

-Сетом закона је предвиђено да упоредимо имовину људи и њихове приходе, ту разлику ћемо опорезовати са стопом која је 80 одсто, без уласка у то како је она стечена- навео је он.

Поручио је да ће бенефите осјетити сви грађани, грађани ће осјетити бенефите раста укупне зараде а бенефите ће имати и послодавци. 

Спајић је навео да желе да покажу да ће показати да је Црна Гора најбоља држава за живот у Европи.

-Сигуран сам да ће бити оспоравања али смо навикли на то. Због обвезнице смо прешли медијски пакао али се показало на крају да је било погодно за грађане и за привреду. Имали смо око Аир Монетенегра разне спекулације, ништа од тога се није обистинило. Хеџинг је такође заокупљао пажњу јавности. Податке ћемо објавити ове или следеће седмице. Све у договору са банкама. Што се нас тиче нисмо жељели да угрозимо репутацију ЦГ на тај начин, али ће се ти документи ето брзо објавити- казао је Спајић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
03. maj 2024 03:59