/ Foto: IVAN PETROVIC-IPE
30/05/2022 u 11:33 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Станић: СДП се бори за права радника, али и подржавамо послодавце

Модалитети измјене постојећег система могући само уз договор представника радника и послодаваца, навео је он

Шеф Медијског тима СДП-а Мирко Станић тврди да се ова апртија снажно залагала за увођење слободног дана за празнике и недјељу, повећање минималне зараде и пензија, инспекцијску контролу осмочасовног радног времена, али, са друге стране, подржавају захтјеве послодаваца да им се омогуће фер услови пословања и могућуност да на основу свог улагања и рада остварују профиит.

-СДП је својим дугогодишњим залагањем значајно допринио поштовању права радника, посебно права на слободан дан у седмици, па ће у складу са тим наставити да се бори за очување достигнутих стандарда и елементарног достојанства црногорских радника. Усвајањем законских рјешања којима је омогућена нерадна неђеља преко 37.000 радница и радника је коначно добило шансу да имају барем један слободан дан седмично. На овај потез се држава морала одлучити, јер на жалост није успјела да заштити права радника, који су често радили и по 14, 21 или 28 дана за редом, без обавезног права на одмор и са неплаћеним прековременим сатима- навео је он. 

Истакао је да су модалитети измјене постојећег система могући само уз договор представника радника и послодаваца и на јасним законским основама који ће спријечити сваку могућу злоупотребу на штету радника.

- Иницирање промјене овог система мора бити предмет озбиљне друштвене расправе у коју ће се укључити сви заинтересовани, али држава у коначном мора омогућити да наши радници имају права које имају њихове колеге у развијеним државама ЕУ, којој као друштво тежимо. Због тога је од суштинског значаја да о свим питањима која представљају изазов за једну или други страну имамо отворен разговор у оквиру Социјалног савјета и других тијела, а да Влада Црне Горе или ресорна министарства ни једну одлуку једнострано не доносе или најављују без ширег друштвеног дијалога и договора- закључује Станић. 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 13:19