Статис / - SRDJA BOLJEVIC
04/12/2021 u 15:22 h
Draško MilačićDraško Milačić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Статису повећавају кирију за закуп хотела на Светом Стефану за 235 хиљада

Од 1. јануара Адријатику ће се на кирију од 1,12 милиона додавати и ПДВ од 21 одсто, што је додатних 235 хиљада. Закупцу Светог Стефана се досад ПДВ није додавао на износ кирије, већ је износ кирије био са ПДВ-ом, чиме је држава остала ускраћена за велики износ новца. Питање је колико ће од тога моћи да наплати

Закупцу хотела Свети Стефан и Милочер, фирми Адриjатик пропертис, од 2006. године није обрачунават ПДВ на уговорену цијену кирије, већ се сматрало да је укупан износ кирије са ПДВ-ом. Због тога су акционари државног предузећа Свети Стефан хотели на јучерашњој скупштини акционара донијели одлуку да од 1. јануара закупцу повећају износ кирије за 21 одсто, односно да му фактуришу ПДВ на уговорену цијену закупа. Такође, донијели су одлуку да од половине 2019. године обрачунају колико је Адријатик требало да плати по основу ПДВ и да му фактуришу разлику у ПДВ-у.

Адриjатик пропертис је од 2016. године плаћао 1,12 милиона еура годишњу закупнину и у ту цијену је улазио и ПДВ, док ће од 1. јануара, односно у наредној години плаћати кирију већу за 21 одсто,односно за 235 хиљада еура.

Прије Свети Стефан хотела, закуподавац хотела је била Будванска ривијера, чијом је подјелом и настало ово државно предузеће које има исту власничку структуру као и Будванска ривијера. Свети Стефан хотели ће одлуку о начину плаћања и обрачуна ПДВ-а доставити осим Адријатик пропертиса и правном претходнику Будванској ривијери. За очекивати је да и Будванска ривијера обрачуна и фактурише разлику обрачунатог ПДВ-а, односно да акционари и тог предузећа донесу одлуку да то обрачунају и испоставе рачун Адријатик пропертису. Као што смо навели, иста власничка структура је у оба предузећа и готово иста партијска структура је заступљена у одборима директора.

Адриjатик пропертис је под закуп узео хотеле Свети Стефан и Милочер 2006. године на 30 година. Основниm уговором је договорена кирија од 1,6 милиона еура. Касније је, половином 2015. године, усвојен у Скупштини анекс уговора којим је кирија тој фирми, чији је власник Петрос Статис, смањена на 1,12 милиона еура. ПДВ је од 2007. до данас два пута повећаван за по два одсто. Прије 14 година је био 17 одсто, да би половином 2013. био повећан на 19 одсто, а половином 2017. на 21 одсто колико је и сада. Све ове године, дакле пуних 15 година је Адриjатик пропертис плаћао износ кирије са урачунатим ПДВ-ом, што значи да нису платили велику суму новца. Колики је износ у питању, вјероватно ће обрачунати закуподавци.

Проблем је, међутим, што се разлика у ПДВ-у и уопште наплата неплаћеног пореза може тражити само уназад пет година. Што би у овом случају значило да се може тражити за 2021, 2020, 2019, 2018 и 2017. годину. За пуних 10 година држава, односно Будванска ривијера, не може тражити разлику у ПДВ-у. Тако је нама синоћ незванично казало више особа који се разумију у пореску материју.

Осим што Будванска ривијера, којом су управљали партијски кадрови бивше власти, није 10 година обрачунавала ПДВ на износ кирије, половином 2015. године држава је изашла у сусрет закупцу и смањила му кирију за скоро 500 хиљада, а продужила закуп за 12 година. Након тог анекса Адријатик има право да газдује Светим Стефаном до 2049. године. Тада је, 2012. године, у име Адријатика адвокат Ана Ђукановић писала Влади да смањи кирију фирми Петроса Статиса.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
21. april 2024 13:20