Unsplash, илустрација / - UNSPLASH, илустрација
18/11/2021 u 07:51 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Стигло преко 30 приjава за грантове за рану фазу развоjа стартапова

Укупан буџет Конкурса износи 200.000,00 еура, а Министарство може додиjелити подршку за поjединачни стартап проjекат у износу од 6.000,00 до 20.000,00 еура, саопштено је из Министарства економског развоја

Министарство економског развоjа Црне Горе обjавило jе, по први пут, Jавни конкурс за грантове за рану фазу развоjа стартапова 13. октобра 2021. године, у складу са Програмом за иновациjе 2021-2024, коjи jе Влада Црне Горе усвоjила раниjе ове године.

Како се наводи у саопштењу, укупан буџет Конкурса износи 200.000,00 еура, а Министарство може додиjелити подршку за поjединачни стартап проjекат у износу од 6.000,00 до 20.000,00 еура. Будући корисници гранта у обавези су да обезбиjеде 20% сопственог суфинансирања од укупне вриjедности проjекта, чиме се стимулише улагање у иновациону дjелатност.

До истека рока за достављање приjава на Конкурс пристигло jе преко 30 приjава, коjе су у фази провjере формалне испуњености услова за учешће на Конкурсу. Нешто више од 50% приjава кандидовано jе од стране стартапова коjи већ послуjу на тржишту и уписани су у Централном регистру привредних субjеката (ЦРПС), док остатак чине неформални стартап тимови, коjи ће, у случаjу да буду позитивно оциjењени по овом конкурсу, бити у обавези да се региструjу код ЦРПС и упишу у Регистар иновационе дjелатности.

У диjелу трошкова запошлjавања, коjи се могу тражити за новозапослене чланове тима, односно оне коjе у претходних 6 мjесеци ниjесу имали уговор о раду са предузећем, кандидовано jе преко 70 запошлjавања кроз предложене проjекте, а што ће свакако за позитивно оциjењене проjекте бити подложно провjерама.

До краjа неделjе треба да отпочне процес евалуациjе проjектних приjава, а финализациjа комплетног процеса очекуjе се до средине децембра ове године, закључено је у саопштењу.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
17. maj 2024 07:21