Александар Стијовић / - фото: МПШВ
30/07/2021 u 15:09 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Стијовић на Самиту о прехрамбеним системима у Риму

На самиту су представљене су мjере и рjешења за постизање циљева одрживог развоjа у циљу трансформациjе свjетских прехрамбених система

Самит о прехрамбеним системима у Риму: Реформа система исхране за искорењивање глади до 2030.године

Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Александар Стиjовић са делегациjом учествовао jе на самиту УН организованог у сарадњи са Владом Италиjе одржаном у Риму са циљем напретка ка Агенди за одрживи развоj – искорењивање глади у свету до 2030. године.

– На самиту, на коjем jе учествовало више од 100 министара пољопривреде, финансиjа и здравља и више од 1000 делегата, представљене су мjере и рjешења за постизање циљева одрживог развоjа у циљу трансформациjе свjетских прехрамбених система, одржавање пољопривредне производње и квалитета произведене хране у свjетлу борбе против климатских промjена, суша, поплава и пожара – наводи се у саопштењу.

Циљ овог догађаjа jе да пружи наjновиjе доказе и научне приступе трансформациjи прехрамбених система из циjелог свиjета и покрене низ нових обавеза кроз коалициjе за акциjу и мобилише нова финансирања и партнерства на наjвишем политичком нивоу.

Учесници су кроз jавне дискусиjе истакли значаj подизања свиjести о системима производње хране, коjа нам може помоц́и да постигнемо циљеве одрживог развоjа, коjи су од наjвеће важности за сваку поjединачну земљу, људе и планету.

У оквиру самита Стиjовић и државна секретарка Николина Мишнић су учествовали су на округлом столу министара пољопривреде са темом Трансформациjа система хране за постизање циљева одрживог развоjа.

Током пословне вечере код генералног Директора ФАО УН господина Qу Донгyу на у резиденциjи УН у Риму као и на маргинама састанака уз подршку амбасаде Црне Горе у Риму одржан jе велики броj састанака са министрима пољопривреде jугоисточне Европе са циљем jачања сарадње Црне Горе са земљама из региона на пољу производње, контроле и безбjедности хране, закључено је у соапштењу.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 05:56