Аднан Стриковић / - СДП
06/05/2022 u 13:42 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Стриковић: Стопа ПДВ на пелет смањена са 21 на седам одсто

У нашој земљи је препозната еколошка предност овог горива, па је тако држава дужи низ година давала бескаматне кредите за куповину опреме за гријање на пелет, а у општини Пљевља и субвенције грађанима и привреди за набавку самог пелета, каже Стриковић

Скупштина Црне Горе једногласно је усвојила предлог Социјалдемократске партије да се пелет за огријев опорезује по нижој стопи ПДВ. Умањењем пореске стопе са 21 на седам одсто стварају се услови за значајније смањење цијене овог еколошки прихватљивог горива које користи хиљаде домаћинстава у нашој земљи, каже др Аднан Стриковић, посланик Социјалдемократске партије.

- Већ дужи низ година пелет представља један од еколошких модела гријања, који при сагоријевању знатно мање загађује животну средину у односу на угаљ или дрво за огријев, односно при њиховој употреби готово да не постоји емисија гасова. Пелет је гориво које се добија од дрвета и дрвеног отпада процесом мљевења, сушења и пресовања под високим притиском. У нашој земљи је препозната еколошка предност овог горива, па је тако држава дужи низ година давала бескаматне кредите за куповину опреме за гријање на пелет, а у општини Пљевља и субвенције грађанима и привреди за набавку самог пелета - каже Стриковић.

Он наводи да су у СДП-у ивјерени да је, поред еколошке предности, потребно уложит напор како би ово гориво било и економски исплативо за црногорске грађане и привреду и због тога предложили смањење стопе опорезовања, како би финални производ био знатно јефтинији за црногорске потрошаче.

- Надамо се да ће и произвођачи схватити значај овог стимуланса за коришћење пелета и дати свој допринос да у наредној сезони гријања буде довољно пелета за све црногорске потрошаче и да његова цијена буде значајно нижа. Такође, потребно је укључити и ресорна министарсва и локалне самоуправе како би се обезбиједиле и додатне субвенције, чиме би се значајно смањило емитовање штетних гасова и честица, поготово у сјеверним општинама, које је често преко дозвољених лимита.

Сигурни смо да ће ово смањење пореза додатно стимулисати коришћење обновљих извора енергије, али и повећати производњу, запосленост и пореске приходе у коначном - закључио је посланик СДП-а.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
04. maj 2024 10:01