/ BENZINSKA PUMPA, BENZIN, NAFTA, POSKUPLJENJE GORIVA, INA PUMPA, INA - IVAN PETROVIC-IPE
14/10/2021 u 19:31 h
Ana GajevićAna Gajević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Тринаесто поскупљење није рекордно: Током 2012. еуросупер коштао еуро и по, еуродизел 1,38

СДП је данас организовао и протест испред Министарства финансија, који није наишао на велики одзив грађана

Tринаесто поскупљење горива изазвало је бурну реакцију дијела јавности, међутим ово нијесу рекордне цијене у Црној Гори. У августу 2012. еуросупер коштао је еуро и по, док је еуродизел био еуро и 38 центи. Грађани, навикли на честа поскупљења, нијесу се први пут сусрели са овако високим цијенама деривата.

Тренутне цијене су ниже, па су еуродизел 1,3 еура, лож уље 1,27 еура, док је еуросупер 95 и 98 1,43 еура, односно 1,46 еура.

Посљедње промjене горива биле су 28. септембра, када су поскупили еуродизел и лож уље.

У Влади су 2012 рекордна поскупљења образложили са растом цијене ситуација на берзи и односом валута, а аналитичари су поручивали да би држава могла помоћи грађанима и привреди. Прије скоро десетак година, бивша власт, садашња опозиција, поскупљења је правдала и тиме да је Црна Гора, као земља без сопствених извора нафте и деривата, екстремно зависна од спољашњих утицаја.

Када је 2015. године уведена такса од седам центи по литру горива ради попуњавања буџетског дефицита, тадашњи премијер Мило Ђукановић казао је да је, за црногорске грађане, гориво луксуз,

Међутим, са промјеном политичке климе, мијењају се и мишљења, па су се из ДПС оглашавали поводом честих поскупљења горива. 

image

фото: Ал џазира (скриншот)

- фото: Ал џазира (скриншот)

Из ове партије су поручивали да су жестоки критичари бивше Владе заћутали од кад су на власти, те да Влада не показује грађанима да нешто раде и да им је стало.

Како раније, тако и сада, и бивша и садашња власт на сличан начин објашњавају поскупљења горива.

Министар Милојко Спајић је 11. октобра саопштио да раст цијена горива не зависи од Владе него од кретања на свјетском тржишту енергената. Он је казао и да смањење акциза није могуће док не буде усвојен закон који би омогућио “маркирање” количина горива на тржишту Црне Горе чиме би се смањило сиво тржиште и створили услови за евентуалну корекцију акциза.

Усвајање закона за смањење акциза тражи СДП, па је недавно посланик ове странке Рашко Коњевић поручио да Закон о смањењу акциза "лежи" у фиоци седам мјесеци. Поручио је и да његова странка тражи смањење цијена горива скоро три године, а и да је тадашња власт одбила тај предлог.

СДП је данас организовао и протест испред Министарства финансија, који није наишао на велики одзив грађана.

У региону никад скупље гориво

Због несташице струjе Кина биљежи рекордно поскупљење угља, jер повећава производњу из термоелектрана.

 У земљама окружења наjављу поскупљење и струjе и гаса, а цио регион суочава се са никада скупљим нафтним дериватима, пише РТС.рс.

Док из Русиjе стижу сигнали за смиривање тржишта гаса, Европска комисиjа предочава мjере за ублажавње енергетске кризе.

Само за два мjесеца барел jе скочило 15 одсто што већ прелива циjене на пумпе, jер цио регион зависи од увоза нафте.

У Хрватскоj кажу гориво никад скупље - за литар дизела треба дати готово еуро и по, у Црноj Гори 1,3 еура, а у Словениjи 1,3 еура. И у Босни и Херцеговини, гдjе jе jош увек наjjефтиниjе, поскупљења су учестала, посебно гаса за аутомобиле.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 13:46