/ -LAZAR RUZIC
14/04/2022 u 16:53 h
Draško MilačićDraško Milačić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Туристи из Русије ипак долазе

У Владином ресору не очекују велики пад броја туриста из Руске федерације упркос санкцијама које су недавно увели

У структури ноћења страних туриста, у 2021. години, гости из Руске Федерациjе чинили су 12,1 одсто од укупног броjа остварених ноћења.

Имаjући у виду тренутну ситуациjу и чињеницу да туристи из Руске Федерациjе могу користити друге земље као транзитне, наша jе процjена да неће доћи до значаjног пада броjа туриста у односу на прошлу годину, казали су "Дану" из Министарства економског развоја (МЕР).

"Дан" је МЕР-у послао питања након што је Албанија одлучила да руски држављани, не само туристи, могу долазити у ту државу без визе од 1. маја до 30. септембра, као и најава да ће бити мање долазака туриста из земље која је извршила инвазију на Украјину.

– Услед кризе изазване пандемиjом одређени броj држављана Руске Федерациjе ниjе боравио у Црноj Гори у последњих неколико година, а велики броj jе и оних коjи су забринути за стање своjе имовине у нашоj земљи. Очекуjемо пораст броjа захтjева за боравишну дозволу по основу посjедовања некретнине због цjелокупног амбиjента коjи тренутно влада, а држављани Руске Федерациjе коjи послуjу у Црноj Гори ће због тренутне финансиjске кризе искористити љетњу туристичку сезону како би остварили што веће приходе – навели су из ресора који води Јаков Милатовић.

image
LAZAR RUZIC

Влада је недавно донијела одлуку о увођењу међународних рестриктивних мjера утврђених одлуком Савjета Европске униjе 2022/266/ЗВБП од 23. фебруара 2022. године, али према сада важећим прописима држављани Русије могу, сагласно важећим закљученим међународним уговорима о узаjамним путовањима држављана, улазити, прелазити преко териториjе и боравити у Црноj Гори до 30 дана, са важећом путном исправом издатом од надлежног органа Руске Федерациjе.

На питање да ли би требало повећати број летова из Београда и Истанбула, с обзиром на то да највећи број туриста из Русије долази преко та два града из МЕР-а су навели да је Влада Руске Федерациjе обjавила да од 9. априла укида ограничења узрокована пандемиjом вируса ковид-19, и то за летове ка 52 земље.

– Сходно томе, држављани Руске Федерациjе имаjу више могућности, када су у питању доласци у Црну Гору, него што jе то био случаj прошле године. У току сезоне имаћемо свакодневне линиjе на релациjи Тиват- Истанбул и чак 14 летова седмично из Подгорице. Што се тиче Београда, у току сезоне имаћемо летове три пута дневно из Подгорице и седам до девет пута дневно из Тивта коjе, између осталих, могу користити и туристи из Руске Федерациjе да стигну у Црну Гору – најавили су из МЕР-а.

Питали смо и да ли има организованих долазака из Русије или ће то све бити индивидуални аранжмани.

– Одређене промотивне активности коjе су имале за циљ довођење туриста и сарадњу са туроператорима са руског тржишта биле су усмjерене на друга значаjна емитивна тржишта у циљу привлачења што већег броjа "нових" гостиjу. Стога, када jе риjеч о држављанима Руске Федерациjе, очекуjемо да ситуациjа буде приближна као прошле године уз већи броj индивидуалних аранжмана и долазака држављана Руске Федерациjе коjи имаjу неки вид имовине у нашоj земљи – закључили су из МЕР-а.

Истакли су да је један од приоритета у циљу што успјешније реализације и продужења трајања љетње туристичке сезоне, дефинисано побољшање авио-доступности, приjе свега из земаља централне, западне и сjеверне Европе као тржишта од суштинског значаjа за пред и пост сезону.

– Према тренутним наjавама из Аеродрома ЦГ броj дестинациjа са коjима ће Аеродром Подгорица бити повезан jе 34, а Аеродром Тиват 36. МЕР jе формирало посебан тим за побољшање авио-доступности Црне Горе, и на основу анализе тржишта и тренутног стања, менаџмент Аеродрома jе усвоjио измjене и допуне раниjе важеће подстицаjне шеме, а све у циљу прилагођавања тренутноj ситуациjи у свjетскоj ваздухопловноj индустриjи. Тако су за 14 стратешких рута одобрени попусти и до 80 одсто на циjену аеродромских услуга и то за летове из Подгорице ка Лондону, Паризу, Риму, Бриселу, Берлину, Стокхолму, Милану, Барселони, Дортмунду, Минхену и Абу Дабиjу, и за летове из Тивта ка Лондону, Манчестеру и Берлину – прецизирали су из МЕР-а.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 18:52