Boka Kotorska,turizam / BOKA KOTORSKA,TURIZAM - LAZAR RUZIC
10/09/2021 u 16:51 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

У Црној Гори више од 70 хиљада туриста

Највећи број туриста борави на будванској ривијери, око 26 хиљада, што је на нивоу од 64 одсто у односу на 2019. годину.

У Црној Гори тренутно борави 70 хиљада туриста, што је 64 одсто у односу на 2019. годину, саопштила је ПР Националне туристичке организације (НТО), Нина Вукчевић.

"Према подацима локалних туристичких организација, на данашњи дан у Црној Гори борави преко 70 хиљада туриста, што је 64 одсто у односу на 2019. годину", казала је Вукчевић агенцији Медиабиро.

Према њеним ријечима, највећи број туриста борави на будванској ривијери, око 26 хиљада, што је на нивоу од 64 одсто у односу на 2019. годину.

"Након Будве, најпосјећеније општине су Улцињ и Херцег Нови, а на барској ривијери биљежи се чак и повећање туристичког промета од девет одсто у односу на 2019. годину", навела је Вукчевић.

Тренд солидне посјете, како је додала, биљежи се у централним и сјеверним општинама.

"Kада је ријеч о структури туриста, тренутно нам највише гостију долази из Украјине, Kазахстана, земаља региона, Русије, Израела, Пољске, Француске, Италије и Мађарске", рекла је Вукчевић.

У приватном смјештају је попуњеност у овом тренутку око 62 одсто, док је у хотелима на нивоу од 72 одсто у односу на 2019. годину.

Вукчевић је саопштила да подаци других релевантних институција за праћење туристичког промета, попут Националних паркова, Аеродрома Црне Горе и граничних прелаза, показују успјешну туристичку годину.

"Према информацијама Аеродрома, лоад фацтор, односно степен попуњености авиона који лете са наших стратешки важних емитивних тржишта је на изузетно добром нивоу", рекла је Вукчевић.

Она је као примјер навела, да је од почетка године закључно са 8. септембром у зависности од авио-компаније, из Украјине попуњеност авиона и преко 90 одсто, из Њемачке до 86 одсто, Француске 85 одсто, Kазахстана 78 одсто, Пољске и Турске одсто, земаља региона 76 одсто, Аустрије и Велике Британије до 72 одсто.

Вукчевић је објаснила да у континуитету прате ток ове туристичке године, оцјењујући њену успјешност и на основу остварених прихода.

"Закључно са 8. септембром, намјенски приходи, који укључују приходе од боравишне таксе, чланског доприноса и туристичке таксе, у дијелу који припада НТО, су на нивоу од око 86 одсто у односу на 2019. годину", казала је Вукчевић.

Она је додала да према информацијама које добијају од туристичке привреде, упити и актуелне резервације показују да је на стратешким тржиштима присутно одређено интересовање туриста.

"Међутим, имајући у виду да се, сходно епидемиолошкој ситуацији, како у нашој, тако и у другим државама, из дана у дан доносе нове одлуке које директно утичу на туристичка кретања, у овом тренутку није могуће предвиђети у којој мјери ће се актуелне резервације за постсезону реализовати", закључила је Вукчевић.

(Мина бизнис)

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
18. april 2024 08:27