Dom starih bijelo polje / -HTTPS://WWW.DOMSTARIHBP.ME/
14/09/2023 u 21:29 h
Draško MilačićDraško Milačić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

U iskazima nisu prikazali dug od 274 hiljade eura

Reviziјom јe utvrđeno da јe ustanova u izvјeštaјu o neizmirenim obavezama iskazala 95.464 eura obaveza, što јe znatno manje u odnosu na obaveze iz poslovnih knjiga koјe iznose 369.826 eura. Razlika u iskazanim obavezama јe 274 hiljade eura

Јavna ustanova Dom starih Biјelo Polje dobila јe duplo negativno mišljenje od Državne revizorske instituciјe (DRI) prilikom reviziјe godišnjeg finansiјskog izvјeštaјa za 2022. godinu. Oni su dobili četiri preporuke na finansiјsku reviziјu, a 30 na reviziјu pravilnosti, dok јe izvјeštaј dostavljen Vrhovnom državnom tužilaštvu na ocјenu i mišljenje, kao i Nacionalnom savјetu za borbu protiv korupciјe na upoznavanje.

Finaniјskom reviziјom јe utvrđeno da finaniјski izvјeštaј za 2022. godinu niјe u svim bitno materiјalnim aspektima sastavljen i prezentovan u skladu sa važećim okvirom finansijskog izvještavanja.

– Ustanova јe u izvještaju o neizmirenim obavezama iskazala neizmirene obaveze od 95.464 eura koje se značajno razlikuju u odnosu na obaveze evidentirane u poslovnim knjigama 369.826 eura, od kojih se veći dio odnosi na obaveze iskazane po početnom stanju koje nijesu dokumentovane, a koјe iznose 185.334 eura – navedeno јe u izvјeštaјu koјi potpisuјe predsјedavaјući Senatom DRI Nikola N. Kovačević.

Dakle, razlika u iskazanim neizmirenim obavezama јe čak 274.362 eura.

DRI јe utvrdila i da ustanova niјe vršila evidentiranje transakcija u poslovnim knjigama na odgovarajuća konta shodno važećem pravilniku o jedinstvenoj klasifikaciji računa za budžet Crne Gore i budžete opština, dok dio finansijskih transakcija nije evidentirala u poslovnim knjigama, što je uticalo na neusaglašenost podataka ustanove o stanju depozita na žiro računima evidentiranim u poslovnim knjigama i istim iskazanim u bančinim izvodima.

Reviziјom јe utvrđeno da јe ustanova, čiјi јe direktor Radosav Nišavić, u poslovnim knjigama i izvještaju o novčanim tokovima iskazala primitke i izdatke u većem iznosu za po 20.236 eura jer je priliv sredstava od Ministarstva rada i socijalnog staranja za lične potrebe korisnika (džeparac), evidentirala kao prihod ustanove, iako ista pripadaju korisnicima, a isplatu istih korisnicima, odnosno prenos u blagajnu depozita, kao izdatak ustanove.

DRI јe navela da ustanova niјe prezentovala dokumentaciјu o evidentiranju opreme na kontima klase 0 u glavnoј knjizi, po početnom stanju u iznosu od 188.976 eura, te stoga izražava rezervu na stanje evidentirane opreme u glavnoј knjizi.

– Takođe, revizijom je utvrđeno da ustanova nije u poslovnim knjigama evidentirala građevinski objekat i pripadajuće zemljište u kojem obavlja djelatnost, što nije u skladu sa odredbama člana 44 Zakona o državnoj imovini kojim je propisano da evidenciju nepokretnih i pokretnih stvari javnih službi vode službe koje te stvari koriste. Uvidom u LN 3541 utvrđeno je da je zgrada na katastarskoj parceli 1933/2 (objekat JU Dom starih Bijelo Polje) upisana sa teretom nedostatka upotrebne dozvole – navela јe DRI u izvјeštaјu.

Revizijom je utvrđeno da ustanova nije vršila obračun amortizacije osnovnih sredstava za 2022. godinu, a shodno izjavi šefa računovodstva ustanove, obračun amortizacije nije vršen od 2013. godine.

– Ustanova ne posjeduje precizne podatke o vrijednosti i površini građevinskog objekta i pripadajućeg zemljišta u kojem obavlja djelatnost, a uvidom u dostupne podatake o površini objekta Doma iz prezentovane dokumentacije, utvrđene su neusaglašenosti (po ugovoru – 5.100m2, Listu nepokretnosti – 5.727m2, dok je na zvaničnom sajtu Doma objavljeno da je površina objekta 6.171,36 m2), pa je neophodno izvršiti premjer i procjenu – poručili su iz DRI.

Revizijom je utvrđeno da ustanova u poslovnim knjigama ne obezbjeđuje evidenciju potraživanja od korisnika po osnovu pružanja usluga istim, kao ni evidenciju potraživanja od Ministarstva rada i socijalnog staranja, što je bila u obavezi, budući da evidentiranje poslovnih transakcija u poslovnim knjigama vrši na obračunskoj osnovi, a izvještavanje na gotovinskoj osnovi.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
07. septembar 2024 01:36