Рудари се вратили у јаму / Б.Б.
12/04/2022 u 09:00 h
Biljana BrašnjoBiljana Brašnjo
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

У јами Биочки стан обновљена експлоатација боксита: Чекају исплату преосталог дуга

Од обуставе производње до данас, а након наших упозорења, послодавац нам је исплатио дио јануарске и цијелу плату за фебруар, казали су за „Дан“ из Синдикалне организације запослених у јами

Након мјесец и по од застоја, експлоатација руде боксита у јами Биочки стан на рудокопу Сеоца у Жупи никшићкој обнољена је у петак. Рудари су се вратили производњи коју је пољска фирма "Бумех", због недостатка новца, обуставила 28. фебруара, у нади да ће испунити обећано и исплатити им заосталу половину јануарске плате и доприносе од септембра прошле године.

– Од обуставе производње до данас, а након наших упозорења, послодавац нам је исплатио један дио јануарске и цијелу плату за фебруар. Остатак дуговања очекујемо да измире у наредним данима, а и сами кажу да и они чекају уплату новца из централне фирме у Пољској – казали су за "Дан" из Синдикалне организације запослених у јами.

"Бумех", по уговору о сарадњи са фирмом "Унипром метали" која је из стечаја купила имовину бивших Рудника боксита, организује производњу на Сеоцима од 2016. године. На том рудокопу запослили су око 110 радника, али имају проблема у пословању па им је због пореских дуговања и жиро рачун у блокади од фебруара ове године.

Подсјећамо, рудари јаме Биочки стан окупили су се почетком марта испред фирме "Унипром метали" како би исказали своје незадовољство због неисплаћених зарада. Пољска фирма "Бумех", како су тада казали, дугује им плате од јануара, а експлоатације руде боксита нема од 28. фебруара. Представници синдиката радника тада су истакли да су принуђени да протестом траже законом предвиђене обавезе њиховог радног послодавца, умјесто да су на својим радним мјестима.

Радници овог предузећа су крајем марта започели даноноћне протесте како би наплатили заостале зараде, а исплата је почела почетком овог мјесеца.

Пореска управа jе "Бумеху", због дуга од 550 хиљада еура на име пореза и доприноса, блокирала рачун.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
06. maj 2024 09:11