- Са сједнице / - Влада Црне Горе
18/03/2022 u 08:00 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

У региону има довољно хране

У региону има довољно хране, иако је рат у Украјини утицао на смањење производње житарица и раст цијена хране, сматра економски аналитичар и главни и одговорни уредник недјељника НИН Милан Ћулибрк

Као одговор на кризу изазвану ратом у Украјини, Влада је утврдила План интервентних набавки, као и привремене мјере којима би се ограничиле цијене појединих производа. У току су и преговори између министарстава пољопривреде Црне Горе и Србије о набавци пшенице. Економски аналитичар Милан Ћулибрк каже да у региону има довољно хране.

Мјере подршке привреди и грађанима износиће од 13 до 50 милиона еура, саопштено је након сједнице Владе. Припремљен је и План интервентних набавки који Влада може активирати у случају проблема на тржишту, преноси портал РТЦГ.

- Планом се прописују мјере, врста, количина и вриједност робе за коју се процјењује да постоји проблем у снабдијевању - саопштено је из Министарсва економског развоја.

Да би ријешили проблем снабдјевања, представници Министарства пољопривреде, како су нам казали, преговарају с колегама из Србије која је недавно одлучила да привремено забрани извоз пшенице, брашна и уља. На сајту Владе Србије у саопштењу са данашње сједнице нема информација да је та одлука измијењена. Прије два дана, предсједник Србије Александар Вучић казао је да регион неће имати проблема.

- То ће бити ријешено за кратко вријеме. Ми ћемо да пустимо извоз контролисано да никада ниједног тренутка не угрозимо потребе домаћег становништва - рекао је Вучић.

У региону има довољно хране, иако је рат у Украјини утицао на смањење производње житарица и раст цијена хране, сматра економски аналитичар и главни и одговорни уредник недјељника НИН Милан Ћулибрк.

- Србија годишње произведе 3 милиона 700 хиљада тона пшенице и за њу је довољно 1 700 000 тона. Остаје 2 милиона вишкова, на залихама има доста. Жетва слиједи, ако не буде проблема с горивом, требало би да има довољно количина, али то што има довољно количина не значи да неће бити скупља, јер је пшеница само у посљедњих 12 мјесеци порасла са 22 на 36 одсто - каже Ћулибрк.

Он наводи да ће цијене хране наставити да расту, а одлуговлачењем Србије да отвори тржиште губе и произвођачи и купци.

- Сви у овом ланцу су на неком станд бy који им апсолутно не одговара јер се неће остварити финансијска добит, већ када се не појављујете на међународном тржишту губите и купце - каже Жарко Глетин, агро-економски аналитичар.

Јуче су представници Влада Србије и Албаније договориле да количине пшенице и кукуруза, уговорене прије забране извоза, буду реализоване у најкраћем року.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu

Izdvojeno

13. maj 2024 21:57