Поља жита / -Фото. Архива
14/06/2022 u 22:24 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

У Србији има доста хране: Пада цијена кукуруза, пшенице и соје

Како је саопштено из новосадске Продуктне берзе, цијена кукуруза најнижа је у последња три месеца, док соја кошта колико и крајем 2021

Сви примарни пољопривредни производи протекле недјеље забиљежили су негативне цјеновне трендове. Како је саопштено из новосадске Продуктне берзе, цијена кукуруза најнижа је у последња три месеца, док соја кошта колико и крајем 2021.

– На свјетским тржиштима расте неизвјесност изазвана дешавањима у Украјини, што се одражава на активности на домаћем тржишту. Највећи пад биљежи се код кукуруза – наводи се у извјештају берзанских стручњака. Додаје се да се почетком недјеље кукурузом трговало по 31 динар за килограм без ПДВ-а. Међутим, усљед недовољне тражње, цијена кукуруза имала је силазни тренд па су крајем седмице уговори закључени у распону цијена од 29,5 до 29,7 динара. Посљедњег дана у недјељи, била је примјетна повећана тражња за жутим зрном по нижим цијенама од закључених, док је, с друге стране, понуда била веома слаба и на вишим нивоима. Средња цијена износила је 30 динара што је пад од осам одсто у односу на раније посматрани период. Из Продуктне берзе наглашавају да је и цена пшенице наставила да пада, а да је на то утицала смањена тражња купаца. Берзански уговори, почетком недјеље, закључени су по цијени од 40 динара без ПДВ-а, да би крајем недјеље пшеницом било трговано по 39 динара тако да је и код жита забиљежен пад од 7,84 одсто.

– На тржишту соје, од краја маја, такође је забиљежена мања активност и купаца и продаваца. Недостатак интересовања купаца и много мањи обим понуде, утицали су на негативно кретање цијене ове уљарице. У односу на претходну недјељу, биљежи пад од пет одсто – кажу у Продуктној берзи.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
03. maj 2024 06:12