Novak Djokovic i porodica na Tivatski aerodrom / -IVAN PETROVIC-IPE
16/10/2021 u 17:00 h
Draško MilačićDraško Milačić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Уколико пропадне тендер, Влада одваја концесије за подгорички и тиватски аеродром

Уколико садашњи тендер не успије, Влада ће убрзо расписати нови на којем ће аеродроме Тиват и Подгорица понудити посебно под концесију. То ће урадити јер желе да добију конкуренцију и да дају аеродроме по бољим условима, односно да укупно добију боље услове за оба аеродрома

Потенцијални концесионари ће 27. октобра представницима тендерске комисије представити шта планирају да ураде са аеродромима уколико добију концесију по актуелним условима, након чега ће Влада одлучити да ли да се иде у завршницу тендерског поступка или да се актуелни тендер поништи и распише нови, по другачијим условима.

У Подгорици ће за 11 дана своје планове представити представници Corporasion Amerika airports, Inčon internacionaln airports corporasion и француско-турски конзорцијум који чине Аеропорт де Пари (АДП) и ТАВ. Према информацијама "Дана", заинтересовани понуђачи ће имати по сат и по да тендерској комисији представе динамику и обим услова улагања, почетак обављања концесионих активности, затим да кажу са којим аеродромима планирају сарадњу, тржишне активности, потенцијалне нове руте, као и да представе планове са садашњим запосленима Аеродрома Црне Горе.

”Влада ће покушати и да аеродром Беране, који је у лошем стању и који се мора поново градити, да под концесију уз Подгорицу или Тиват

Из Министарства капиталних инвестиција казали су нам да представљање планова потенцијалних концесионара није други круг тендерског поступка, већ да желе да чују планове концесионара и да ће након тога донијети одлуку шта ће даље радити са тендерским поступком. Тендерски поступка за аеродроме расписала је претходна Влада, али је све стало након пандемије, почетком прошле године.

Према поузданим информацијама "Дана", Влада ће, уколико овај тендер не успије, убрзо расписати нови, али по другачијим условима. Тачније, аеродроме Тиват и Подгорица ће посебно дати под концесију, а са једним од та два аеродрома ће тражити да се под концесију узме и аеродром Беране, који би морао да се прави изнова.

Представници Владе су у неформалним разговорима, према поузданим информацијама "Дана", већ најавили могућност расписивања новог тендера за аеродроме, уколико овај не успије, уз најаву да би аеродроме Подгорица и Тиват дали одвојено под концесију. Нови тендер би, према нашим информацијама, био брзо расписан.

Познаваоци прилика у ваздушном саобраћају сматрају да би давање аеродрома Подгорица и Тиват посебно било добро, из разлога што би се на тај начин могло добити више новца од концесионара, а и добила би се конкуренција, што би користило Црној Гори као авио и туристичкој дестинацији. Дакле, план би био да различити концесионари добију Тиват и Подгорицу, с тим што би се могло десити да исти концесионар добије оба аеродрома. Према актуелном тендеру, концесионари треба да уплате Влади аванс од 100 милиона, док у Влади рачунају да би одвојеним давањем аеродрома могли добити и до 120 милиона еура аванса. Такође, два концесионара би се "такмичила" које ће нове руте увести, које ће компаније довести да лете ка Црној Гори, па ће здрава конкуренција такође донијети користи.

Тендерски поступак покренула претходна влада

Познаваоци прилика у ваздушном саобраћају сматрају да ће наредна година бити одлична за аеродроме уколико пандемија стане, што сада зависи од вакцинације. Лани су Аеродроми забиљежили најгори резултат пословања, јер је у марту све стало на неколико мјесеци. Ове године се и свијет и тржиште полако опорављају од пандемије, што утиче и на боље резултате Аеродрома.

Тендерски поступак за давање концесије над аеродромима покренула је претходна Влада, док су партије које сада чине власт биле против концесије. Међутим, чланови експертске Владе су за концесију, прије свих министар финансија Милојко Спајић, што је више пута јавно исказао.

Концесионарима, међутим, проблематичан може бити аеродром Беране. Влада ће, према нашим инфромацијама, инсистирати да се и тај аеродром да под концесију уз Тиват или Подгорицу, али је тамо лоше стање и биће потребно да се направи потпуно нови аеродром. Осим што ће требати да се гради нови аеродром, питање је и колико би био исплатив аеродром, односно колико би уопште имао путника, колико би се летјело ка том аеродрому. Одбор директора Аеродрома Црне Горе недавно је обишао аеродром у Беранама.

"Дан" је у вези са овим наводима послао питања Министарству капиталних инвестиција и Министарству финансија, али нам је само одговорено да ће 27. октобра саслушати потенцијалне концесионаре и након тога донијети одлуку шта ће даље бити са тендерским поступком.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 04:03