Са састанка / - МКИ
08/02/2022 u 13:15 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Унапређење енергетске ефикасности у јавним зградама

Пројектом је предвиђена реконструкција 18 школских објеката и Дома старих у Рисну, а реализује се по основу Уговора о кредиту и Уговора о гранту, потписаних између Владе Црне Горе и KfW банке

У Министарству капиталних инвестиција (МКИ) данас је одржан састанак који означава увођење њемачке компаније Fihtner у имплементацију пројекта “Унапређење енергетске ефикасности у јавним зградама”, а којим је предвиђена реконструкција 18 школских објеката и Дома старих у Рисну. Пројекат "Унапређење енергетске ефикасности у јавним зградама" реализује се по основу Уговора о кредиту и Уговора о гранту, потписаних између Владе Црне Горе и  KfW банке, у децембру 2019. године и Посебног уговора, потписаног у августу 2020. године.

Како су навели из МКИ, за потребе реализације пројекта опредијељена су средства из кредита KfW банке у износу од 45 милиона еура, донација Европске уније у износу од 4,5 милиона еура и сопствени допринос у износу од 10 милиона еура. 

- Пројектом ће бити обухваћене сљедеће активности: изградња административног објекта површине 5000-8000 м², за потребе државних органа, који ће бити пројектован и изграђен по највећим европским стандардима енергетске ефикасности; реконструкција и адаптација административних објеката у надлежности Управе за имовину у циљу испуњавања обавеза из Уредбе о реконструкцији службених зграда, које су произашле из транспоновања ЕУ Директиве о енергетској ефикасности; реконструкција и адаптација образовних и социјалних установа са циљем оптимизације потрошње енергије и побољшања услова за боравак и рад корисника, а све у циљу испуњења обавеза дефинисаних Законом о ефикасном коришћењу енергије; имплементација Централног информационог система за мониторинг потрошње енергије и воде у јавном сектору и подршка јавном сектору у успостављању система за енергетски менаџмент, што такође представља законом дефинисану обавезу; имплементација низа пратећих мјера, које су подршка имплеметацији законске регулативе, а које су већином произашле из ЕУ Директиве о енергетској ефикасности и Директиве о енергетским перформансама зграда; пратеће консултантске услуге - саопштено је из МКИ.

Како се наводи, планирано да се већи дио средстава из кредита користи за финансирање радова на примјени мјера енергетске ефикасности, док би се преостала средства користила за финансирање пратећих радова, неопходних за припрему објекта за примјену мјера енергетске ефикасности или за њихову заштиту, односно радова на побољшању услова за боравак и рад корисника.

Осим наведеног, за потребе финансирања радова које је неопходно извести на појединим објектима, а који се не могу финансирати из средстава кредита, планирано је да Влада Црне Горе обезбиједи сопствени допринос у износу од 10 милиона еура. Средства из сопственог доприноса ће се претежно користити за: набавку земљишта и плаћање услуга комуналног опремања за изградњу новог објекта, као и за набавку намјештаја и опреме; суфинансирање реконструкције објекта Х у Дому за старе „Грабовац“ у Рисну; унапређење услова за рад у образовним установама (додатни радови на обезбјеђењу приступачности, радови на унапређењу рачунарске мреже, додатна средства за реконструкцију спортских сала, додатна средства за реконструкцију учионица и сл.).

- Циљ пројекта је побољшање енергетске ефикасности у одабраним административним зградама, образовним и социјалним установама, као и подршка у испуњавању обавеза прописаних Законом о ефикасном коришћењу енергије, а које су произашле из ЕУ директива. Осим наведеног, сматра се да ће постизање циља пројекта допринијети смањењу емисије гасова са ефектом стаклене баште и постизању планираног национално одређеног доприноса (ИНДЦ/ПНОД). Такође, очекује се и позитиван утицај на упошљавање домаћих грађевинских и консултантских фирми, што треба да допринесе одржавању континуитета њихових прихода, као и очувању постојећих и стварању нових радних мјеста -  саопштено је из министарства.

Планиран рок за завршетак пројекта је децембар 2026. године.

Као консултант за подршку при имплементацији пројекта чија је обавеза припрема техничке документације, припрема тендерске документације и подршка при евалуацији понуда, надзор над извођењем радова, верификација резултата, подршка при уговарању осталих консултантских услуга одабрана је њемачка фирма Fichtner. 

Уговор са Fihtnerom је потписан 10.1.2022. године а kick-off састанак је одржан данас у просторијама Министарства капиталних инвестиција Црне Горе. 

Састанку су присуствовали представници KfW банке, Министарства капиталних инвестиција и компаније Fichtner.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
02. maj 2024 15:40