,,Вектра Јакић'' највећи дужник / - Јеловац
15/10/2021 u 11:10 h
Draško MilačićDraško Milačić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Управа прихода и царина тражи поново увођење стечаја у "Вектру Јакић"

Вектра Јакић, према последњим подацима, дугује за порезе и доприносе скоро 10,5 милиона еура. Привредни суд је почетком године одбио да уведе стечај у фирму Драгана Брковића

Управа прихода и царина (УПЦ) доставила је Привредном суду нови захтјев за увођење стечаја у Вектру Јакић, потврдило је "Дану" више извора блиских Привредном суду. Власник Вектре Јакић је Драган Брковић, који је тренутно у затвору. Оснивач Вектре Јакић је фирма Вектра Монтенегро која је банкротирала прије неколико мјесеци.

Вектра Јакић, према последњим подацима, од краја јула, дугује за порезе и доприносе скоро 10,5 милиона еура. Од тога се 839 хиљада односи на порезе и доприносе на зараде.

Управа прихода и царина је предлог за увођење стечаја поднијела четири мјесеца након што је Апелациони суд потврдио одлуку Привредног суда о одбијању захтјева за увођење стечаја у Вектру Јакић. Вијеће судијe Апелационог суда је тада донијело одлуку да jе предсjедник и судиjа Привредног суда Блажо Jованић правилно примиjенио материjално право када jе утврдио да Управа прихода и царина ниjе овлашћена да покрене стечаjни поступак.

– По налажењу овог суда, на темељу правилно и потпуно утврђеног чињеничног стања, заснованог на доказима проведеним у поступку, правилно jе првостепени суд примиjенио материjално право када jе одбио приjедлог за отварање стечаjног поступка над дужником Вектра Jакић, правилно налазећи да предлагач не спада у круг предлагача овлашћених за покретање стечаjа – наведено је у рјешењу које су почетком јуна пренијели медији.

Јованић је претходно одбио предлог Управе прихода и царина, иако је дуг према држави био скоро 10 милиона.

Према информацијама "Дана", откако је Брковић однедавно у притвору обезбјеђење које је чувало имовину Вектре Јакић је напустило посао, па су након тога чланови његове породице, који су на слободи, ангажовали друго обезбјеђење како би сачували вриједну опрему те фабрике. Брковићу и његовим синовима Бојану и Борису је крајем септембра продужен притвор на два мјесеца. Они се сумњиче да су државу оштетили за нешто више од седам милиона еура – непоштовањем уговора о купопродаjи некадашњег државног Хотелско-туристичког предузећа (ХТП) "Бока". СДТ им на терет им ставља да су извршили кривична дjела злоупотреба овлашћења у привреди и прање новца.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
04. maj 2024 09:52