Sjednica Vlade Crne Gore / - DJORDJE CMILJANIC
12/09/2024 u 17:42 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Uredba Vlade: Racionalnija naplata koncesione naknade za povlašćene proizvođače struje

Vlada je donijela dopunu Uredbe o načinu utvrđivanja koncesione naknade za privredno društvo ili pravno lice koje koristi vodnu akumulaciju ili vodotok za proizvodnju električne energije u hidroelektranama, kojom će se omogućiti racionalnija naplata naknade za one koji su ostvarili status povlašćenog proizvodača.

U saopštenju sa sjednice Vlade navodi se da će se Uredbom omogućiti racionalnija naplata koncesione naknade od privrednog drustva ili pravnog lica koje je, shodno Zakonu o energetici, ostvarilo status povlašćenog proizvodača i samim tim i pravo na podsticajnu cijenu.

- Na taj način se eliminiše problem naplate dijela prihoda koji nije srazmjeran stvaro ostvarenom prihodu, budući da koncesiona naknada predstavlja dio ukupnog prihoda i isti se računa na osnovu prihoda od prodaje električne energije, kaže se u saopštenju.

Kako je pojašnjeno, s obzirom na to da koncesiona naknada predstavija dio prihoda ukazala se potreba da Uredba bude izmijenjena.

- Tako što će se za privredno drustvo ili pravno lice koje ima status povlašćenog proizvođača primjenjivati cijena električne energije koju je to društvo ostvarilo dobijanjem statusa povlašćenog proizvođača i ista bi se primjenjivala do isteka tog statusa, dodaje se u saopštenju.

Vlada je danas usvojila i dopunu plana davanja koncesija za detaljna geološka istraživanja i eksploataciju mineralnih sirovina za ovu godinu, sa Izvještajem sa javne rasprave.

Navodi se da je Vlada, na predlog Ministarstva rudarstva, nafte i gasa, donijela dopunu godišnjeg plana koja obuhvata Ležište nemetalične mineralne sirovine tehničko-građevinskog kamena „Lješevići – Gajevi“ u Kotoru i lokalitet nemetalične mineralne sirovine tehničko-građevinskog kamena „Stubički dolovi“ u Nikšiću.

Usvojena informacija za potrebe finansiranja Projekta rekonstrukcije javnih zdravstvenih ustanova

Dopunom su obuhvaćeni i ležište nemetalične mineralne sirovine tehničko-građevinskog kamena „Pogled“ u Rožajama, lokalitet nemetalične mineralne sirovine tehničko-građevinskog kamena „Kličevac“ u Nikšiću i ležište nemetalične mineralne sirovine tehničko-građevinskog kamena „Možura – Orlovo“ u Baru.

Dodaje se da su obuhvaćeni još i lokalitet nemetalične mineralne sirovine tehničko-građevinskog kamena (vulkanit i krečnjak) „Bistrica“ u Beranama i odlagalište cementnog laporca „Jagnjilo“ u Pljevljima.

Iz Vlade su naveli da se koncesije za detaljna geološka istraživanja i eksploataciju mineralnih sirovina daju radi obezbjeđenja odgovarajućeg javnog interesa, unapređenja rudarske djelatnosti, obezbjeđenja održivog korišćenja neobnovljivog mineralnog resursa zasnovanog na njegovom dugoročnom korišćenju.

Oni su istakli da se koncesije daju i radi veće zaposlenosti, kao i racionalnog, ekonomičnog i efikasnog korišćenja prirodnih bogatstava, tehničko-tehnološkog unapređenja i očuvanja životne sredine.

- Planom davanja koncesija se vodi računa da se korišćenje prirodnih resursa odvija na održiv način, rekli su iz Vlade.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
17. septembar 2024 23:12