Сточарима већа подршка новим агробуџетом
27/02/2022 u 17:52 h
Marko StojanovićMarko Stojanović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Усвојен агробуџет: Пољопривредници очекују конкретне, а не козметичке промјене

Новина је и подршка за систем узгоја крава – теле товних раса и износиће 130 еура по грлу, овчарство и козарство са девет на 10 еура по грлу, основна кланична премија повећана је са 140 на 150 еура. За сектор мљекарства средства су повећана од 25 до 33 одсто, наводи се у агробуџету

Влада је на сједници 24. фебруара 2022. године, донијела агробуџет за 2022. годину, којим се издваја 50,9 милиона еура од чега су издвајања из националног буџета 35,9 милиона еура што је за 33 одсто више у односу на претходну годину, односно 47 одсто више у односу на 2020. годину, истакли су из Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде.

Директна плаћања у биљној производњи за све обрадиве површине повећана на 250 еура/ha уз додатних 10 еура/ha за младе пољопривреднике, а укупна подршка је 3,2 милиона еура.

– У сточарској производњи опредијељено је 5,5 милиона еура, па се ове године повећавају премије по грлу у говедарству са 75 на 85 еура. Новина је и подршка за систем узгоја крава – теле товних раса и износиће 130 еура по грлу, овчарство и козарство са девет на 10 еура по грлу, основна кланична премија повећана је са 140 на 150 еура. За сектор мљекарства средства су повећана од 25 до 33 одсто. Код прераде на газдинствима са шест на осам центи, а за откупљене количине са 10+1 на 13+1 центи – стоји у документу који је представио ресор Александра Стијовића.

Такође, опредијељено је преко 30 одсто више средстава за набавку сјемена, за развој руралне и путне инфраструктуре 3,4 милиона еура. За газдинства чији су носиоци жене, обезбијеђена је подршка од додатних 10 одсто, а сличан износ опредијељен је за секторе ратарске производње и пчеларства.

Пољопривредник Жељко Милић је навео да није упознат са детаљима новог Агробуџета, али да се нада да ће субвенцијама бити обухваћени ђубриво, гориво и слично.

– То су ствари чије су цијене порасле и преко 100 одсто, гориво је скупље скоро 50 одсто, а шта ће бити до сезоне, велико је питање. У том дијелу је најжешћи удар на пољопривреднике и ту би требало реаговати, како не би дошло до смањења квалитета производа. Пестициде, фунгициде, сјеме и друге потрепштине набављамо из увоза, па то додатно повећава цијену производа – казао је Милић.

Члан Удружења сточара Милко Живковић истакао је да је добро да се буџет усвојио на вријеме.

– Премија по грлу у Србији је близу 400 еура, а у БиХ је око 200 еура. Битно је да се код нас коначно кренуло са мртве тачке, мада питање је да ли ће повећања улагања имати ефекта, с обзиром на то да су трошкови озбиљно порасли. Битно је да средства директне подршке буду повећана јер имају праве ефекте, док су средства из пројеката попут Ипарда, Мидаса и других неизвјесна јер су под знаком питања да ли ће бити реализована – казао је Живковић.

Живковић истиче да се нада да промјене неће бити козметичке природе, те да ће доћи до конкретнијег повећања средстава која ће се издвојити за набавку трактора и ситне механизације.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu

Izdvojeno

12. maj 2024 11:16