фото: Влада / - FILIP R
04/11/2021 u 19:38 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Утврђен Предлог о заштити пословне тајне, амандмани Предлога закона о пореза на добит

Одржана 45. сједница Владе Црне Горе

Влада је утврдила Предлог закона о заштити пословне тајне, саопштено је на данашњој сједници.

У дискусији је наведено да је основни циљ овог прописа већа правна сигурност и ефикасна правна заштита пословних тајни од противправног присвајања на тржишту, чиме се настоји повећати конкурентност предузећа и развојно-истраживачких субјеката чија се компаративна предност заснива на пословним тајнама.

Такође, овим Законом се национално законодавство усклађује са законодавтсвом Европске уније. Законом се, између осталог, дефинише појам пословне тајне, прецизира када се прибављање, коришћење  или откривање пословне тајне сматра законитим односно незаконитим, као и утврђују мјере, поступци и правна средства која носиоцу пословне тајне стоје на располагању у случају незаконитог прибављања, коришћења и откривања пословних тајни.

Утврђен Предлог закона о поморској дјелатности

Утврђен је Предлог закона о поморско-агенцијској дјелатности с Извјештајем са јавне расправе, којим ће први пут у нашем правном поретку бити на системски начин регулисано обављање ове привредне дјелатности. Овим Законом прописују се услови за обављање поморско-агенцијске дјелатности, права и дужности поморског агента и поморског агента посредника, начин вођења уписника поморских агената и поморских агената посредника, надзор над обављањем поморско-агенцијских дјелатности и друга питања од значаја за рад поморских агената и поморских агената посредника.

Порез на добит

Влада је утврдила Амандман 1 и Амандман 2 на Предлог закона о измјенама и допунама Закона о порезу на добит правних лица који ће Скупштини Црне Горе бити достављени као амандмане предлагача који би требало да буду саставни дио текста Предлога закона. 

 - Овим амандманима предлаже се прелазак са пропорционалног (стопа пореза од 9 % независно од износа опорезиве добити) на прогресивно опорезивање добити правних лица у зависности од износа опорезиве добити и то по стопама од 9%, 12% и 15%. У дискусији је наглашено да ће микро и мала предузећа, која у Црној Гори чине преко 90% предузећа и остварују добит до 100.000 еура, и према новом законском рјешењу имати исто пореско оптерећење на добит од 9%. На овај начин, обезбјеђује се заштита за привредне субјекте који остварују добит до прописаног износа. Предложеним рјешењем дошло би до повећања буџетских прихода од цца 25 милиона еура - додају из владе.

Тренутна стопа пореза на добит правних лица у Црној Гори најнижа је у поређењу са државама из региона, као и у државама Европске уније.

Како објашњавају из Владе, имајући у виду да је просјек стопе пореза на добит у Европској унији, који за 2020. годину износи 20.8%, и даље већи од највеће стопе пореза на добит предложене овим амандманом, истакнуто је да Црна Гора остаје конкурентна као инвестициона дестинација.

Усвојена је Информација о уступању изградње инфраструктуре и обављања комуналних дјелатности јавног водоснабдијевања и управљања комуналним отпадним водама у насељима Добра Вода, Велики Пијесак и Утјеха у општини Бар и насељу Круче у општини Улцињ Друштву са ограниченом одговорношћу „Регионални водовод Црногорско приморје“.

Усвојена је Информација о предузетим активностима на оснивању Кредитно-гарантног фонда Црне Горе (КГФЦГ). Успостављење КГФ-а представља значајну компоненту опоравка, након мјера усвојених 29. априла 2021. године за подршку привреди у сузбијању посљедица пандемије ЦОВИД-19, а нарочито финансијску подршку развоју и јачању микро, малих и средњих предузећа у Црној Гори.

 - Овим се жели успоставити дугорочни финансијски инструмент, који ће стимулисати опоравак ММСП и који ће се користити као инструмент адекватног ублажавања за све потенцијалне проблеме у будућности изазване економским шоковима. Подршка ЕБРД-а омогућава брже покретање Гарантног фонда у Црној Гори што ће обезбиједити дугорочну платформу за сарадњу са другим међународним финансијским институцијама и потенцијално обезбиједити више ресурса за економски опоравак и развој. Тим поводом задужено је Министарство економског развоја да отпочне активности на изради Предлога закона о оснивању КГФЦГ - навели су из Владе.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
11. maj 2024 22:18