/ - Фото: ПКЦГ
26/11/2021 u 09:44 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Увести снижену стопу ПДВ-а у угоститељству на седам одсто

Предсједник Групације угоститеља Игор Вујошевић нагласио да би нижа стопа ПДВ-а на услуге из подручја угоститељства, била у складу са директивама ЕУ

Туристички посленици и угоститељи траже од Владе да размотри могућност увођења снижене стопе ПДВ-а од седам одсто на све услуге у угоститељству.

На заједничкој сједници Одбора туризма и угоститељства и Групације угоститеља Привредне коморе Црне Горе, саопштено је како анализе показују да се може очекивати раст конкурентности и прихода уколико се паралелно са електронском фискализацијом уведе овако снижена стопа ПДВ-а .

-На овај начин би се утицало на снажан опоравак, унапређење пословања и конкурентност црногорског туризма, повећање инвестиција, раст запошљавања и смањење сиве економије у сектору угоститељства, а све у складу са упоредном праксом земаља Медитерана из ЕУ-саопштено је на сједници.

Сједницу на којој је размотрена и анализа пословања у туризму за период јануар – септембар 2021. и предлози епидемиолошких мјера за дочек Нове године, водили су предсједници Одбора и Групације Ранко Јововић и Игор Вујошевић, уз подршку секретарке Сање Марковић, а раду су поред чланова учествовали и начелник Дирекције за порески ситем и пореску политику Министарства финансија и социјалног старања Јовица Петричевић и главна туристичка инспекторка Управе за инспекцијске послове Светлана Шљиванчанин.

Стопа ПДВ-а у угоститељству код припремања и служења хране, пића и напитака, осим алкохолних и газираних са додатком шећера и кафе, привремено је снижена на седам одсто да би се подржало пословање угоститеља у времену пандемијске кризе и примјењивала се до 31. августа 2021. године, од када се примјењује само на објекте који пружају услуге кетеринга.

Предсједник Групације угоститеља Игор Вујошевић нагласио да би нижа стопа ПДВ-а на услуге из подручја угоститељства, била у складу са директивама ЕУ.

-Она би услове пословања црногорског хотелијерства приближила оним у конкурентским, медитеранским и другим европским земљама, гдје се та стопа у просјеку креће од 5 до 10%. Од примјене снижене стопе ПДВ-а за услуге припремања и услуживања хране, пића и напитака у свим хотелима, реално би било очекивати, повећање инвестиција и раст запошљавања, што је било искуство и у другим земљама које су снижавале ту стопу. У том смислу, можда би требало говорити не о сниженим, него о конкурентнијим цијенама и преусмјеравању новца у инвестиције у сектор хотелијерства- сматра Вујошевић.

Према његовим ријечима, за даљи развој црногорског туризма, потребно је сагледати могућност да се створе услови да се и у сектору угоститељства примјењује јединствена снижена стопа ПДВ-а од седам одсто, која би се односила на услуге припремања хране и обављање услуга прехране, као и на безалкохолна пића и напитке, вино и пиво у угоститељским објектима.

Досадашња искуства говоре да смањена стопа ПДВ-а на услуге смјештаја и код припремања и услуживања хране, пића и напитака, осим алкохолних пића, газиранлх пића са додатком шећера и кафе, није имала негативни утицај на приходе буџета, него је кроз повећани обим довела до већих прихода од ПДВ-а.

Такође, предност истовјетних стопа ПДВ-а у оквиру туристичке дјелатности је једноставнији и обрачун са мање грешака, а надзор који врши порески орган је једноставнији и ефикаснији.

-Упоређујемо се са Европом и желимо Европу сад, па би онда и ПДВ требало да буде као у европским односно земљама региона у којима туризам има велики утицај на БДП- сматра Вујошевић.

Јовица Петричевић, представник Министарства финансија, објаснио је да је одлука да се снижена стопа ПДВ-а врати на општу стопу од 21 одсто посљедица добрих резултата постигнутих у овом сектору током 2021. године.

“Ријешили смо да вратимо стопу ПДВ-а због успјешне туристичке сезоне и опоравка привреде. Криза је ту али бизнис постиже добре резултате. Један од разлога враћања стопе ПДВ-а је и стабилност буџета”, казао је Петричевић.

Он је указао на то да снижену стопу ПДВ-а углавном није пратило смањење цијена у угоститељским објектима.

-Снижавање стопе ПДВ-а на седам одсто није никакву корист донијело крајњем потрошачу-тврди он.

Томо Кнежевић, Липска пећина, подржава захтјеве колега да се снизи стопа ПДВ-а уједно полемишући са ставом представника Министарства да се туристичка привреда опоравила.

-Причамо и даље о рањеном тржишту. Туризам се није опоравио, већ је само на путу опоравка. Требаће нам још једна оваква година да би то било тако. И даље смо у ковид-години, када је страх присутан код гостију. Ако пустимо да се ПДВ врати на 21 одсто нанијећемо завршни ударац туризму- сматра Кнежевић.

Он објашњава да приходи који су остварени минуле сезоне углавном покривају дугове привредних субјеката из изгубљене 2020. године. Са том оцјеном се сагласио предсједник Одбора Ранко Јововић.

-Ако се изгуби цијела година у туризму, неопходно је надокнадити те трошкове. Тешко да може једна сезона да опорави туризам од акумулираних губитака из 2020.-,каже Јововић.

Овај став апострофирала је и секретарка Сања Марковић, наводећи податке о паду броја запослених у овом сектору у односу на 2020. и 2019. годину.

Трипко Крговић, Пиппо’с Yацхт Супплиес, сматра да је стопа ПДВ-а у угоститељству од седам одсто можда ниска за дужи период, али да би њен нагли скок на 21 одсто нанио штету угоститељима.

-Потребно је да Министарство сагледа динамику овог процеса и да се нађе компромисно рјешење у виду одлагања или постепеног раста ове стопе - казао је Крговић.

Никола Буздован, Ктитор Будва цомпанy, апострофирао је да је са кризом снижен ПДВ, али да криза још траје.

-Зашто враћати стопу ПДВ-а ако је тако снижена допринијела рекордном пуњењу буџета-  пита он.

Немања Николић, УТИП Црна Гора, сматра да доносиоци одлука нијесу у довољној мјери разумијели проблеме са којима се сријеће туристички сектор.

-Све сировине у нашем бизнису су троструко поскупиле. Није вријеме за нови удар на туристичку привреду а овакав са троструким подизањем стопе ПДВ-а нас гурате да идемо у зону пропадања-сматра Николић.

Борис Марђоновић, Удружење хотела Црне Горе, подржао је предлог колега пивредника да траже смањење поменуте стопе.

-Подизати стопу ПДВ-а поготово на смјештај у оваквој ситуацији је велика грешка. Доношење оваквих одлука се унапријед планира за неколико година. Очекивали смо да се буџет пуни већим захватом из сиве зоне- рекао је Марђоновић.

Према ријечима Светлане Шљиванчанин, главне туристичке инспекторке, на терену је евидентно да се поједини угоститељи пререгиструју како би задржали нижу стопу ПДВ-а.

-Напомињем да смо у циљу заштите јавног здравља и живота људи појачали интензитет инспекцијског надзора и у контролу поштовања мјера у угоститељским објектима укључили инспекторе из свих инспекција не само туристичке. Молимо да водите рачуна о поштовању мјера пошто печатимо угоститељске објекте који их крше- рекла је Шљиванчанин.

Сава Ракочевић, Брца, сматра да је бесмислено враћати стопу ПДВ-а на 21 одсто, када се не зна под којим условима ће се пословати у наредном периоду, јер је здравствена криза и даље присутна. Сматра да је потребно изнаћи мјере које ће равноправно обухватити цијелу привреду.

-Било каква промјена ПДВ-а у оваквој здравственој ситуацији неће произвести добре ефекте- поручио је Ракочевић.

Милош Ђуришић, Карисма Адриатиц, упутио је Одбору Иницијативу за продужење одлуке о привременим мјерама за ублажавање негативних утицаја епидемије заразне болести ЦОВИД 19 на финансијски систем и Иницијативу за омогућавање остваривања једнаких права, под једнаким условима, у погледу добијања помоћи у виду субвенционисања камата.

-Имајући у виду да је наведена одлука о привременим мјерама за ублажавање негативних утицаја епидемије заразне болести ЦОВИД 19 на финансијски систем престала да важи 30. септембра и да кредити корисника из сектора туризма на основу финансијских исказа из 2020. и 2021. године могу бити класификовани као неквалитетна имовина, што би представљало даље проблеме за кориснике за евентуалне репрограме или нове кредите код банака, предлажемо продужење наведене одлуке до 30. јуна 2022.- навео је он.

Што се тиче друге њихове иницијативе, она је усмјерена на ревидирање мјере за подршку сектору туризма, и за доношење нових којима би се омогућило субвенционисање камата и из кредита који су били обухваћени мораторијумом, а нису имали закључен уговор о репрограму или о репрограму на пуне двије године. Тиме би се обухватио и протекли период за који је важиомораторијум, као и након тога, тј. до августа 2022.године.

Током сједнице се чуо и став привредника да је потребно интензивније контролисати издаваоце приватног смјештаја јер у тој области држава нема довољну контролу плаћања ПДВ-а.

Закључено је да ће Привредна комора упутити иницијативу Министарства финансија и социјалног страња за састанак са представницима туристичких привредника на тему најављеног повећања стопе ПДВ-а у угоститељству. Такође, наведена иницијатива за састанак биће упућена и Одбору за економију, финансије и буџет Скупштине Црне Горе

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 14:10