Милојко Спајић / - PC
12/11/2021 u 18:51 h
Ana GajevićAna Gajević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

(ВИДЕО) Спајић: Очекујем да ће Буџет бити изгласан, неће бити повећања ПДВ-а, ни новог задуживања

Он је на прес конфееренцији представио Приједлог планираног буџета за 2022. годину

Министар Милојко Спајић нагласио је да наредне године неће бити потребе за задуживање, и да је Буџет за наредну годину одржив и инклузиван. Како је нагласио, маћемо историјски износ БДП-а од 5,3 милијарде еура, а додао је да ће Црна Гора следеће године имати милијарду еура од туризма те да се пројектује на ниво из 2019. године.

Спајић очекује да ће буџет бити изгласан, те да не види разлог да га посланици не усвоје. 

- Нема разлога да се не изгласа буџет, као и они закони који иду уз њега. Мислимо да је јако добро избалансиран, узима у обзир и регионални развој, као и три ставке које ће да вуку привреду наредне године,  а то су враћање туризма на ранији ниво, огроман капитални буџет и све ове мјере из програма Европа сад - навео је он.

Он је на прес конфееренцији представио Приједлог планираног буџета за 2022. годину. 

Како је нагласио, то не значи да се неће изаћи на тржиште, иако не буде потребе за задуживањем. Најавио је раст улагања за пољопривреду, као и увођење пореских олакшица.

 - Изворни приходи буџета износиће 1,967 милијарду, а дефицит је пројектован за 205 милиона односно 3, 87 одсто БДП-а - нагласио је.

Спајић је навео и да ће план Европа сад смањити јаз у друштву.

Најавио је повећање за сектор образовања, здравства.

Према његовим ријечима, имају пројекте преко милијарду еура у капиталном буџету. За ову годину планирано је 117 нових пројеката, који износе 549 милиона еура.

 - Капитални буџет за наредну годину износи 248,3 милиона еура, а за завршетак ауто пута потребно је 68,3 милиона еура - додао је.

Спајић је истакао да су најважнији пројекти болница у Подгорици и Пљевљима, реконструкција болнице у Бијелом Пољу, реконструкција више домова здравља, изградња атлетског стадиона у Подгорици, стадиона у Никшићу, обилазнице у Пљевљима.

Како је нагласио наредне године биће фокус усмјерен на сјеверну регију, која је сиромашнија. Најавио је и велика улагања у здравствени систем. Најавио је и пет милиона за развој спорта.

Спајић је истакао да ће бити улагања у сваком ресору, а фонд ПИО ће добити преко осам милиона, а Фонд здравства преко 30 милиона за ову годину.

Спајић је навео и да ће оставити опцију да се задужимо до 500 милиона еура, али ми немамо потребу да се задужујемо.

Одговарајући на питања новинара, државни секретар у министарству Бранко Крвавац казао је да се општа стопа ПДВ-а неће мијењати и остаће на 21 одсто, те да ће само бити враћена стопа ПДВ-а у ресторанима која је била уведена на услуживање хране и да ће се повећати са седам на 21 одсто.

Министар је навео да ће премијер Здравко Кривокапић представити нова два пројеката која је јуче најавио и на прес конференцији.

Државни секретар Јанко Одовић навео је да што се тиче изградње болница, Министарство финансија је свој дио посла одрадило.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
10. maj 2024 21:05