/ - FOTO: MF
26/06/2023 u 12:34 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Viši ekonomista SB pohvalio dosadašnje reforme koje je sprovela Vlada

Ministar Damjanović istakao je da će sa aspekta svojih nadležnosti, uz istovremeno iniciranje međuresorske saradnje unutar Vlade, dati puni doprinos da se sve obaveze u vezi sa ispunjenjem uslova za realizaciju DPL-a ubrzano i efikasno ispune

Tim Ministarstva finansija na čelu sa ministrom Aleksandrom Damjanovićem razgovarao je sa vodećim ekonomistima Svjetske banke (SB)  za Crnu Goru o progresu koji je postignut u pripremi novog Zajma zasnovanog na javnim politikama (DPL), kao i analizi rezultata ostvarenih kroz implementaciju Garancija zasnovanih na javnim politikama (PBG 1 i PBG 2) odobrenih 2018. godine  i 2020. godine.

-Marc Schiffbauer, viši ekonomista SB, pohvalio je povećanje budžetskih prihoda u ovoj godini, kao i dosadašnje reforme koje je Vlada sprovela u oblasti fiskalizacije, formiranje Fiskalnog savjeta ali i značajne pomake u oblasti  poreza i  javnih nabavki. Christos Kostopoulos, koji će u narednom periodu biti vodeći ekonomista SB za Zapadni Balkan, istakao je da je u pripremi Izvještaj (ICR), koji se odnosi na procjenu učinka podrške SB  pružene u okviru PBG 1 i PBG 2  serije, uz napomenu da treba uzeti u obzir i specifičan kontekst u kojem su podrške opredijeljene, naročito podatak da je PBG 2 program odobren pred samu pandemiju koronavirusa, što je moralo imati određeni uticaj na dinamiku izvršavanja preuzetih obaveza- navode u saopštenju.

Naglašavajući da se uspješnost izvršenja datih obaveza, sagledava  i kvantitativno i kvalitativno, poručeno je da je potrebno ubrzati zakonske reforme iz oblasti ekologije i održivog razvoja, što je predsulov „ozelenjavanje“ ekonomije i ostvarenje napretka u toj oblasti.

Ministar Damjanović istakao je da će sa aspekta svojih nadležnosti, uz istovremeno iniciranje međuresorske saradnje unutar Vlade, dati puni doprinos da se sve obaveze u vezi sa ispunjenjem uslova za realizaciju DPL-a ubrzano i efikasno ispune.

Radnom sastanku u ime Svjetske banke prisustvovali su i  Milan Lakićević, ekonomista i Denis Mesihović,  službenik za operacije, a u ime Ministarstva finansija državni sekretari dr Ilija Vukčević i  Miloš Medenica, kao i Bojan Paunović, generalni direktor Direktorata za državni budžet i Svetlana Vukićević, generalna direktorica Direktorata za državni trezor.

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
18. maj 2024 08:51