Sa sjednice Vlade / - VLADA
20/06/2024 u 18:22 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Vlada kupuje tri nova voza za ŽPCG, "dakićevcima" će biti isplaćeno 640.000 eura

Vlada Crne Gore usvojila je danas Informaciju o zaključenju Ugovora o garanciji za kreditni aranžman između Željezničkog prevoza Crne Gore A.D. Podgorica (ŽPCG) i Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), za potrebe finansiranja nabavke novih vozova koji bi se koristili u lokalnom prevozu putnika.

Kako je odlučeno an Vladi, projekat podrazumijeva kupovinu do tri seta četvorodjelnih elektromotornih garnitura (EMV) koje će ŽPCG koristiti na cijeloj željezničkoj mreži Crne Gore, a zamijeniće stare, energetski neefikasne garniture sa lokomotivskom vučom koje su trenutno u saobraćaju.

- Novi vozovi će doprinijeti boljoj usluzi, većoj bezbijednosti i pristupačnosti željezničkog prevoza za sve građane, kao i smanjenju emisije CO2. Očekuje se da će se projekat završiti u roku od tri godine od datuma stupanja na snagu. Takođe, kupovina novih vozila smanjiće operativne troškove i povećati prihode ŽPCG-a, što će doprinijeti finansijskoj održivosti preduzeća - saopšteno je iz Vlade.

EBRD zajam, uz garanciju države, pokriće sve troškove projekta, koji ukupno iznose 30 miliona eura.

- Ugovorena vrijednost kredita iznosi 30 miliona eura sa rokom otplate od 15 godina, uključujući grejs period od tri godine, uz polugodišnju otplatu. Kamatna stopa je varijabilna, sastoji od šestomjesečnog EURIBORA i margine od jedan odsto, uz polugodišnju otplatu. Rok raspoloživosti kreditnih sredstava je 3 godine od datuma stupanja na snagu Ugovora. Sredstva iz navedenog kreditnog aranžmana bi se povlačila shodno dinamici realizacije projekta, pri čemu minimalan iznos povlačenja sredstava iznosi  milion eura - stoji u saopštenju.

Vlada je danas usvojila i informaciju u vezi izvršenja odluke Ustavnog suda Crne Gore od 24. 10. 2023. godine. Riječ je o 320 bivših zaposlenih u fabrici “Radoje Dakić”, kojima će na ime nematerijalne štete biti isplaćeno 640.000 eura, odnosno po 2.000 eura svakom ponaosob.

ŽPCG: Prošle godine ostvarili najveći priliv i prevezli najviše putnika

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
25. jun 2024 20:13