Са сједнице Владе / - BOJANA CUPIC/ ГОВ.МЕ
22/07/2021 u 19:20 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Влада: Министарства да припреме предлог за валоризациjу Солане

Из Владе су казали да ће, у складу са уговорима о кредиту, банка за те потребе зарачунати накнаду у износу од око 1,6 милиона еура

Министарства економског развоjа, финансиjа и социjалног старања, екологиjе, просторног планирања и урбанизма и пољопривреде, шумарства и водопривреде задужена су да у сарадњи са другим државним органима, у року од 60 дана, Влади доставе предлог за валоризациjу земљишта Солане –Баjо Секулић“.

На данашњоj сjедници, коjом jе предсjедавао потпредсjедник Владе Дритан Абазовић, Влада jе усвоjила закључке у вези са валоризациjом земљишта Солане –Баjо Секулић“ у Улцињу.

Из Владе су саопштили да jе усвоjена информациjа о плаћању накнаде Њемачкоj развоjноj банци (КфW) за продужетак коришћења средстава из кредита за проjекат Водоснадбиjевање и одвођење отпадних вода у приморском региону фаза В и В-2.

Подсjећа се да Влада Црне Горе, у сарадњи са КфW и приморским општинама - Херцег Новим, Котором, Баром, Улцињом и Тивтом, од 2003. године реализуjе проjекат водоснабдиjевање и одвођење отпадних вода у приморском региону.

Проjекат се, како су додали из Владе, спроводи у више фаза и финансира кроз више кредитних аранжмана.

– Док су за реализациjу претходних фаза средства искоришћена у потпуности или у високом степену, код фаза В и В-2, након шест, односно пет година, степен искоришћености кредитних средстава износи 20,3 одсто, односно 30,8 одсто –наводи се у саопштењу.

Из Владе су казали да jе успорена реализациjа проjекта довела до тога да средства ниjесу искоришћена до 30. децембра прошле године до када су према уговорима била расположива.

Како су навели, имаjући у виду да проjектне активности у обjе фазе ниjесу завршене, КфW jе изразила спремност да продужи рок расположивости са оба заjма до 30. децембра 2024. године.

Из Владе су казали да ће, у складу са уговорима о кредиту, банка за те потребе зарачунати накнаду у износу од око 1,6 милиона еура.

Како су рекли, трошак отказивања кредитних средстава био би скоро 3,5 пута већи од трошка за продужетак коришћења средстава, а усљед отказивања закључених извођачких и консултантских уговора дошло би до немjерљиве штете по Црну Гору.

Влада jе, како jе саопштено, због тога овластила министра финансиjа и социjалног старања Милоjка Спаjића да изда сагласност КфW банци за продужетак рока расположивости средстава из кредита за оваj проjекат.

–Такође, Влада jе сагласна да се уплати износ од око 1,6 милиона еура на име накнаде за продужетак рока–наводи се у саопштењу.

Влада jе усвоjила информациjу о праћењу реализациjе уговора о закупу земљишта за изградњу соларне електране Бриска Гора у Улцињу и прихватила текст Четврте измjене уговора о закупу земљишта за изградњу соларне електране.

– Са обзиром на то да jе до кашњења у реализациjи уговора дошло из обjективних разлога, Влада jе усвоjила измjене уговора коjима се датум продужава до 31. децембра ове године – каже се у саопштењу. 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 11:47