Аеродром Подгорица / -Андреа
17/09/2021 u 13:47 h
Draško Milačić, Vladimir Otašević, Marko VešovićDraško Milačić, Vladimir Otašević, Marko Vešović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Влада не одустаје од концесије за аеродроме, заказала састанак са понуђачима

У току је припрема тендерске документације, а владина комисија позвала је три компаније – Корпорејшен Америка Еирпорт А.С., Груп АДП конзорцијум – ТАВ и Инчеон интернешенал еирпорт корпорејшен – да 27. септембра одрже презентацију о својим плановима

Влада Црне Горе, на челу са премијером Здравком Кривокапићем, ипак није одустала од давања консеције за Аеродроме Цре Горе, што је био план и претходне извршне власти, потврђено је за "Дан" из извора блиских тендерској комисији. Тендерска комисија упутила је допис могућим понуђачима, како би се организовао састанак са њима крајем овог мјесеца. Како сазнајемо, тројица потенцијалних понуђача добили су од Владе позив да се појаве на састанку 27. септебра у хотелу Хилтон у Подгорици. Понуђачима ће бити омогућено да одрже презентацију, а међу њима су Корпорејшен Америка Еирпорт А.С., Груп АДП конзорцијум – ТАВ и Инчеон интернешенал еирпорт корпорејшен.

– Свакоме од понуђача Влада ће дати адекватно вријеме да саопшти планове – наводи се у позиву који је упутила тендерска комисија.

Индијска компанија ГМР раније је навела да неће учествовати у даљем поступку за добијање концесија за Аеродроме Црне Горе. Та је компанија отпала јер је недавно француски АДП, који са турским ТАВ такође жели да управља аеродромима у Подгорици и Тивту, купио 49 одсто акција од индијске компаније.

Према томе, у трку за добијање концесија за управљање аеродромима у Подгорици и Тивту ући ће три компаније – француско-турски конзорцијум АДП–ТАВ, јужнокорејски Инчео и Корпорејшен Америка Еирпорт А.С. У условима претквалификационе документације наводи се да потенцијални понуђач не може поднијети пријаву за претквалификацију ако он или било који од његових чланова посједује више од пет одсто удјела/акција у другом члану потенцијалног понуђача или у било којем од њихових повезаних друштава.

Потенцијални понуђач не може поднијети пријаву ни ако било који од његових чланова посједује непосредан или посредан правни или крајњи интерес у пет процената удјела/акција другог члана потенцијалног понуђача или било којег од њихових повезаних друштава..

У току је припрема тендерске документација, а очекује се да ће Влада ускоро расписати тендер на који би требало да се пријаве преостале три компаније.

Обавеза будућег понуђача је да авансно уплати најмање 100 милиона еура и да током трајања концесије, односно у наредних 30 година држави уплаћује најмање десет одсто годишњег прихода Аеродрома.

Очекивани обим инвестиција је најмање 80 милиона у прве три године, а најмање 200 милиона еура током укупног трајања инвестиције.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
24. april 2024 12:53