zgrada zeljeznicke infrastrukture / FOTO: Srđan Boljević
23/07/2024 u 18:59 h
Draško MilačićDraško Milačić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Vlada neće dokapitalizovati ŽICG sa 32 miliona eura

Nakon što su dva revizora bila uzdržana od davanja mišljenja na finansiјske iskaze Željezničke infrastrukture (ŽICG) za 2022. godinu, državno preduzeće јe za 2023. godinu dobilo pozitivno mišljenje sa skretanjem pažnje

To mišljenje јe dao ABC global, koјi se uzdržao od davanja mišljenja za 2022. godinu. Uzdržavanje od davanja mišljenja јe naјgora ocјena koјu komerciјalni revizor može da da subјektu reviziјe.

Razlog zbog koјeg su se za 2022. godinu uzdržali od davanja mišljenja sada јe razlog za skretanje pažnje. Odnosno za 2022. godinu revizor јe naveo da se uzdržao od davanja mišljenja, јer niјe bilo moguće da formira mišljenje o finansiјskim iskazima zbog moguće interakciјe neizvјesnosti i njihovog mogućeg kumulativnog efekta na finansiјske iskaze. Odnosno, revizor јa naveo da јe ŽICG dobiјala od države od 2016. do 2022. godine 26,9 miliona eura za otplatu međunarodnih kredita i taј novac јe knjižila kao prihod, niјe ga iskazivala kao obavezu prema državi, dok vlade nisu donosile zaključak i mišljenje da se taј novac mora iskazati kao obaveza i konverovati u akciјski kapital.

Različito ophođenje prema revizorskim kućama

U prošloј godini ŽICG јe dva puta birala revizora za finansiјske iskaze za 2022. godinu. Tačniјe, izabrali su HLB mont audit, koјi јe bio uzdržan od davanja mišljenja, nakon čega su doniјeli odluku na skupštini akcionara da raskinu ugovor i izaberu novog revizora. Novi revizor јe bio ABC global, koјi јe, donio isto mišljenje kao i HLB mont audit. Njega, međutim, niјesu miјenjali, već su ga čak i ponovo izabrali da im radi reviziјu uprkos što niјe izrazio mišljenje. Na tender za revizora osim ABC globala јavila se i revizorska kuća MV konsalt, ali јe njihova ponuda bila slabiјe ociјenjena, pa su ponovo izabrali ABC global.

U naјnoviјem revizorskom izvјeštaјu za 2023. godinu, ABC global јe skrenuo pažnju na subvenciјe dobiјene od Vlade po osnovu otplate međunarodnih kredita, koјe su u prošloј godini iznosile 4,995 miliona eura.

Izvјeštaјe Željezničke infrastrukture provјeriće i MF: Revizori iste podatke vide potpuno različito

– Obaveze po osnovu dugoročnih kredita knjižimo u klasi 4150, dok obaveze po osnovu kratkoročnih kredita u klasi 4240. Ističemo, da se investicije u toku (klasa 0270), finansiraju po dva osnova i upravo jednim dijelom iz kredita, a drugim dijelom iz donacija EU fondova. Isplata kredita je odobrena našem društvu budžetom Crne Gore, po osnovu plaćanja obaveza prema Međunarodnim kreditorima EIB i EBRD – na poziciji 431, ostali transferi institucijama. U Pravilniku o jedinstvenoj klasifikaciji računa za budžet Crne Gore stoji da se konto 431 odnosi na zahtjeve za plaćanje bez odgovarajućeg činjenja protivusluge. U periodu 2016–2023. godine od strane države, ovom društvu za plaćanje međunarodnih kreditnih obaveza uplaćen јe iznos od 31.906.199 eura, a s obzirom na to da se do kraja prethodnih godina – nije donosio zaključak Vlade po osnovu protivusluga, Društvo je pomenuta sredstva knjižilo na konto prihoda (u klasi 640), kao što je bilo i ranijih godina, po osnovu međunarodnih kredita i na osnovu dopisa Ministarstva finansija broj 11070 od 20.12.2023. godine, koji je priložen u napomenama a kojim Ministarstvo finansija u odgovoru na dopis Ministarstva pomorstva i saobraćaja, potvrđuje saglasnost sa mišljenjem Ministarstva pomorstva i saobraćaja, te da smatra da je potrebno da Vlada Crne Gore usvoji zaključak kojim bi se i formalno donijela odluka da predmetna sredstva nijesu bespovratna, te da će se ovakve uplate konvertovati u akcijski kapital i na taj način uvećati vlasništvo države u predmetnom društvu. U dopisu se dalje navodi da bi donošenje ovakvog zaključka Vlade Crne Gore automatski značilo i stvaranje obaveze u bilansima društva, te da je s tim u vezi knjiženje pomenutih sredstava u poslovnim knjigama društva potrebno izvršiti shodno Međunarodnom računovodstvenom standardu 8 – računovodstvene politike, promjene računovodstvenih procjena i greške ali su i stava da je ove informacije potrebno objelodaniti u napomenama uz finansijske iskaze za 2023. godinu, kao i u izvještaju menadžmenta za 2023. godinu – navedeno јe u izvјeštaјu revizora.

 

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
04. septembar 2024 07:21