ugovor o djelu ilustracija / - SCOTT GRAHAM/UNSPLASH
22/02/2024 u 16:51 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Vlada odlučila: Uspostavlja se javni registar privrednih društava u većinskom vlasništvu države

Javni registar državnih kompanija će obuhvatiti informacije koje se odnose na pregled registracionih podataka i osnivačkih akata, opštih informacija o preduzeću

Vlada je na danas održanoj 17. sjednici kojom je predsjedavao premijer  Milojko Spajić usvojila Informaciju o uspostavljanju javnog registra privrednih društava u većinskom vlasništvu države.

- Uspostavljanjem javnog registra stvoriće se poslovni ambijent koji će kroz jačanje primjene pravnih normi, ovlašćenja i odgovornosti Vlade i resornih tijela, a uz svakodnevnu saradnju sa državnim preduzećima, na transparentan način sagledati postojeće manjkavosti poslovanja ovih privrednih subjekata u cilju iznalaženja optimalnih rješenja za prevazilaženje problema, te prepoznavanja njihovog potencijala - navodi u saopštenju Vlade.

Vlada: Utvrđen Predlog zakona o računanju vremena, obrazuje se Nacionalni savjet za borbu protiv korupcije

Navode  da će se implementacijom javnog registra unaprijediti upravljanje državnim preduzećima kako bi se kroz rigorozniju kontrolu njihovog poslovanja i uvođenjem adekvatnog korporativnog upravljanja uspostavili mehanizmi održivog i efikasnog upravljanja ovim društvima, a koji će doprinijeti zaštiti nacionalnog i opšteg interesa to jest prosperitetu naše privrede i života svih građana.

- Javni registar državnih kompanija će obuhvatiti informacije koje se odnose na pregled registracionih podataka i osnivačkih akata, opštih informacija o preduzeću, poslovnih podataka, zatim pravni status i vlasničku strukturu društva, kao i pregled finansijskog poslovanja svakog državnog preduzeća uz prikaz ključnih pokazatelja likvidnosti, profitabilnosti i solventnosti - dodaje se u saopštenju.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
02. maj 2024 18:28