Maksim Vučinić / - RADNIčKA PARTIJA
07/12/2022 u 09:27 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Vučinić: Raduje vijest o vraćanju Željezare u državno vlasništvo

Kako je naveo, ambiciozan ali i realan plan je da se Željezara pretvori u industrijsku zonu sa elektranom od cca 30MW na pragu potrošnje, uz reset proizvodnje specijalnih čelika u perspektivi

U avgustu 2020. ispred fabrike sam obećao da ćemo Željezaru vratiti Državi, nakon što je oslobodimo od DPS-a, saopštio je predsjednik Radničke partije Maksim Vučinić.

- Iako sam dobio kritike i negodovanje čak i od nekih radnika lojalnih bivšem režimu, taj san se ipak ostvaruje. Raduje vijest o vraćanju Željezare u državno vlasništvo. Velika vijest za sadašnje i bivše radnike Željezare kao i za sve nas koji smo emotivno vezani za tu fabriku, navodi Vučinić.

Kako dodaje, ambiciozan ali i realan plan je da se Željezara pretvori u industrijsku zonu sa elektranom od cca 30MW na pragu potrošnje, uz reset proizvodnje specijalnih čelika u perspektivi.

- Najvažnije je to što će se sačuvati ogromna vrijednost sadržana u kompleksu hala, pogona i zemljišta. Razvoj energetskog sektora u periodu koji slijedi neminovo će ubrzati i razvoj industrije, prije svega povratak na proizvodnju specijalnih čelika izlazeći u susret zahtjevima tržišta. Kultura teške industrije i crne metalrugije još uvijek je živa u Nikšiću, zahvaljujuci kadru koji je iznjedrila Željezara. Čitava plejada livaca, topioca, metalurga različitih specijalnosti i inženjera koji su nosioci velikog iskustva i znanja u toj oblasti. Nakon preuzimanja željezare od strane države, obezbjeđivanja dovoljnih količina energenata (električna energija, gas) stavraju se preduslovi za proizvodnju čelika po isplativim cijenama i omogućava se konkurentnost metalske industrije. Ovim potezom stvara se ambijent za nove investicije kao i privatno-javna partnerstva koja će ubrzati razvoj privrede Nikšića i Crne Gore, naveo je Vučinić.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
03. maj 2024 03:42