Vuković i Lundberg / - MINISTARSTVO FINANSIJA
04/12/2023 u 12:37 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Vuković-Lundberg: UN sistem odlučan da podrži razvojne i reformske politike vlade

On je kazao da će Ujedninjene nacije, kroz rad 18 agencija UN u Crnoj Gori, jačati partnertsvo i pružiti podršku zemlji, kako ekspertsku, tako i kroz Fond UN za ubrzani razvoj Crne Gore

Ministar finansija Novica Vuković sastao se sa Piterom Lundbergom, rezidentnim koordinatorom Ujedinjenih nacija u Crnoj Gori, sa kojim je razgovarao o ekonomskoj saradnji i  funkcionisanju UN sistema u Crnoj Gori.

Lundberg izrazio je zadovoljstvo dosadašnjom realizacijom petogodišnjeg okvira saradnje (Okvir saradnje Ujedinjenih nacija za održivi razvoj Crne Gore 2023-2027), poručivši da je UN sistem u Crnoj Gori odlučan da podrži razvojne i reformske politike Vlade i doprinese da Crna Gora postane pozitivan primjer i zemljama regiona.

On je kazao da će Ujedninjene nacije, kroz rad 18 agencija UN u Crnoj Gori, jačati partnertsvo i pružiti podršku zemlji, kako ekspertsku, tako i kroz Fond UN za ubrzani razvoj Crne Gore, koji je formiran u januaru, a koji su do sada podržale Švajcarska, Luksemburg, Austrija, EU, Irska, a kako je informisao, najavljena je i podrška drugih zemalja.

Vuković je istakao je zadovoljstvo po pitanju komplementarnosti agende UN i agende Evropske unije sa onim što su prioriteti Vlade. Naglasio je da je upravo jedan od budućih ciljeva transformacija ka zelenoj, produktivnijoj i konkurentnijoj ekonomiji, te da će fokus biti na dinamičnijem socio-ekonomskom napretku, inkluzivnom ekonomskom razvoju i održivosti životne sredine.

Ministar je saopštio da je, radi unapređenja koordinacije sa strateškim partnerima, kakav je UN, Ministarstvo finansija već iniciralo aktivnosti zajedno sa GSV, u cilju uspostavljanja Savjeta za strateško partnerstvo i  obezbjeđivanja jedinstvene baze donatorske podrške.

Prvi susret ministra Vukovića i njegovog tima, sa predstavnicima UN, bio je prilika i za osvrt na dosadašnje zajedničke projekte, poput analize reforme poreskog sistema i uvećanja penzija, akcionog plana za sivu ekonomiju i drugih, kao i na strateška dokumenta koja je UN kreirala sa ciljem praćenja ključnih komponenti razvoja naše države, poput Okvir saradnje Ujedinjenih nacija za održivi razvoj Crne Gore 2023-2027, Uzajamne veze – Pristupanje EU i Agenda 2030, godišnje ažurirane Analize stanja u zemlji i drugih.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
15. septembar 2024 09:43