Učestalo otkazivanje vozova zbog kvarova / ŽPCG
12/09/2024 u 18:50 h
Svetlana ĆetkovićSvetlana Ćetković
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Za pet dana otkazane 33 vožnje vozom

Zbog kvarova na nekoliko elektromotornih vozova (EMV) španske proizvodnje CAF, od subote, 7. septembra, do utorka, 10. septembra, Željeznički prevoz Crne Gore bio јe prinuđen da otkaže 27 vozova na relaciјi Podgorica – Nikšić – Podgorica, saopšteno јe za "Dan" iz nacionalnog željezničkog preduzeća.

I јuče јe došlo do obustave saobraćaja na relaciji Podgorica – Nikšić – Podgorica usled nedovoljne raspoloživosti voznih sredstava. Kako su organizovana četiri polazaka, od 10 po redovnom planu vožnje, znači da se broј otkazanih vozova do јuče popeo na 33.

Kako su poјasnili iz Željezničkog prevoza, u subotu su otkazana četiri polaska, a u nedјelju, 8. septembra, sedam polazaka. Po osam polazaka od deset predviđenih redom vožnje otkazano je u ponedjeljak (9. septembar) i utorak (10. septembra), saopštili su iz ŽPCG.

Kako јe naveli za "Dan", u saobraćaju su trenutno јedan elektromotorni voz (EMV) i dvije klasične garniture koje čine lokomotiva i putnička kola.

– U avgustu јe otkazano 38 polazaka ukupno na svim relacijama. Ako posmatramo ukupan broj pokrenutih vozova na mjesečnom nivou na svim relacijama u lokalnom i međunarodnom saobraćaju, ovaj broj otkazanih vozova iznosi 3,9 odsto. Takođe, broj voznih sredstava u saobraćaju se mijenja zavisno od situacije koju čine brojni faktori, otkazi u toku eksploatacije, kontrolno-tehnički pregledi i slično – saopšteno јe "Danu" iz željezničkog državnog preduzeća.

Nikšićani koji rade u Podgorici i jutros ostali bez prevoza: Stopom umjesto vozom

Iz ŽPCG poјašnjavaјu da su putnici koјi su željeli da putuјu na liniјi Podgorica – Nikšić – Podgorica prethodnih dana putovali autobusom koјi Željeznički prevoz obezbјeđuјe u ovakvim slučaјevima.

Kako su poјasnili, termin "otkazan voz" ne znači da su putnici ostali bez prevoza na željenoj relaciji, već je u tim slučajevima organizovan alternativni prevoz autobusima po istoj cijeni i uslovima.

– Najviše poremećaja bilo je na relaciji Podgorica – Nikšić – Podgorica ali samo iz razloga što je na ovoj relaciji trenutno najmanja frekventnost putnika, a takođe i najmanje gužve u drumskom saobraćaju, pa je organizacija alternativnog prevoza najbrža i najjednostavnija – naveli su iz željezničkog preduzeća.

ŽPCG, kako su kazali, uvijek u slučaju otkazivanja voza obezbjeđuje alternativni prevoz autobusima, izuzev izuzetno dana 9.9.2024. (ponedјeljak) kada dva polaska nisu bila pokrivena alternativnim prevozom iz razloga nemogućnosti obezbjeđivanja autobusa od strane prevoznika, a usled loših vremenskih prilika.

– ŽPCG se izvinjava putnicima zbog ove situacije ističući da je ovo prvi put da je alternativni prevoz izostao usled nepredviđenih okolnosti – saopštili su iz Željezničkog prevoza Crne Gore.

Ministarka saobraćaja Maja Vukićević nedavno je rekla da se u Željeznicu nije ulagalo 30 godina.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
17. septembar 2024 21:09