Saša Mujović / - FOTO: VLADA CRNE GORE/SASAMATIC
18/04/2024 u 18:24 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Za program energetske efikasnosti u domaćinstvima 8,8 miliona eura

Vlada Crne Gore dala je saglasnost za projekat povećanja energetske efikasnosti u domaćinstvima kojim je građanima obezbijeđeno 8,8 miliona eura, od čega za Pljevlja čak 2, 8 miliona eura, saopšteno je iz Ministarstva energetike i rudarstva.

Kako objašnjavaju, program je zamišljen kao direktna subvencija građanima za primjenu savremenih tehnologija i rešenja u svojim domaćinstvima, a koje doprinose smanjenje potrošnje energije i izdataka iz kućnog budžeta. Energetska efikasnost je, dodaju, ključna za očuvanje resursa i zaštite životne sredine.

- Povećanje energetske efikasnosti znači da ono što već imate koristite na ekonomičniji način, kojim smanjujemo naše mjesečne troškove - rekao je ministar energetike i rudarstva Saša Mujović na konferenciji za medije.

On je dodao da je ovo je izuzetno djelotvorna i plodna akcija da se riješi više problema, kao i da će Elektroprivreda Crne Gore dati svoj doprinos, kroz realizaciju novog projekta Solari Sjever, koji bi, kako ističu, trebalo da otpočne nakon što se razmotri na sjednici odbora direktora, a dodatni benefit je omogućavanje građanima koji žele da koriste ovaj program, plaćanje solarnih panela na 85 mjesečnih rata, umjesto 70 kako je do sada bilo sa projektom Solar 5000 +.

Pored subvencija za nabavku savremenih tehnologija, što omogućava građanima značajne uštede, uz manje mjesečne račune za električnu energiju, iz resora energetike i rudarstva naglašavaju da je ovaj projekat posebno važan u svijetlu velikih ekoloških problem na sjeveru, jer se u zimskom periodu uglavom koriste ugalj i drvo za ogrijev.

- O problem zagađenja se mnogo priča a malo radi. Zato je ova Vlada I Ministarstvo energetike I rudarstva odlučila da se stvari mijenjaju, I da se čak 2, 8 miliona eura iz projekta opredijeli građanima Pljevalja - naglasio je Mujović.

U saradnji sa Opštinom Pljevlja definisane su aktivnosti koje doprinose unapređenju energetske efikasnosti u domaćinstvima u ovoj opštini ali i smanjenju upotrebe uglja za grijanje, što će doprinijeti poboljšanju životne sredine i zdravlja ljudi.

Mujović je, dodaju, istakao da na ovaj način pokazuju odgovornost i brigu o građanima Crne Gore.

- Program donijeti značajne koristi kako građanima tako i lokalnim zajednicama. Građani će biti u prilici da ostvare subvencije na ugradnju termoizolacije, ugradnju efikasne fasadne stolarije, ugradnju modernih sistema za grijanje/hlađenje, kao i instalaciju solarnih sistema za pripremu tople vode i proizvodnju el. energije. Program za podsticanje energetske efikasnosti u domaćinstvima pokrenut kao dio paketa podrške za prevazilaženje energetske krize, koji je Evropska komisija dodijelila Crnoj Gori u iznosu 30 miliona eura, a od čega je 8 miliona eura opredijeljeno sektoru domaćinstava - navode iz resora energetike i rudarstva. 

Ističu da je ukupni finansijski okvir Programa 8.8 miliona eura, od čega: 8 miliona eura iz paketa direktne budžetske podrške Evropske komisije (EK) Crnoj Gori za prevazilaženje energetske krize, 300 hiljada eura iz budžeta opštine Pljevlja i 500 hiljada eura iz sredstava Eko fonda.

Nakon pripreme potrebnih procedura za izvođače radova koji će biti partneri na programu, Eko fond će objaviti poziv za građane za učešće u programu, a o čemu će građani biti blagovremeno obaviješteni.

- Eko fond će biti implementaciono tijelo ovog programa, uz tehničku podršku Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP). Nakon pripreme potrebnih procedura za izvođače radova koji će biti partneri na programu Eko fond će objaviti poziv za građane za učešće u programu, a o čemu će građani biti blagovremeno obaviješteni - zaključuju iz resora energetike i rudarstva. 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
29. april 2024 19:18