Фото: Влада ЦГ / - BOJANA CUPIC
15/07/2021 u 20:45 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

За стамбено питање запослених у домовима 70 хиљада еура годишње

Влада је донијела Одлуку о утврђивању приоритетних области од јавног интереса и висине средстава за финансирање пројеката и програма невладиних организација (НВО) у овој години

Влада је задужила Министраство просвјете, науке, културе и спорта да за ову и наредне двије године обезбиједи по 70 хиљада ЕУР на годишњем нивоу у циљу рјешавања стамбених питања запослених у домовима ученика и студената у Црној Гори.

Влада је на данашњој сједници усвојила Информацију о сарадњи Министарства просвјете, науке, културе и спорта и Самосталног синдиката ђачких и студентских домова и прихватила текст Споразума о обезбјеђивању средстава за рјешавање стамбених потреба запослених у домовима.

Наводи се да је гранским колективним уговором за установе ученичког и студенстког стандарда предвиђено да послодавац у циљу рјешавања стамбених потреба запослених у домовима, на жиро рачун посебног фонда Синдиката уплаћује износ који ће уговорене стране одредити посебним Споразумом.

-Тим поводом задужено је Министарство да за 2021, 2022. и 2023. годину, за потребе реализације Споразума, Самосталном синдикату ученичких и студентских домова обезбиједи средства у износу од по 70 хиљада ЕУР на годишњем нивоу-каже се у саопштењу.

Влада је донијела Одлуку о утврђивању приоритетних области од јавног интереса и висине средстава за финансирање пројеката и програма невладиних организација (НВО) у овој години.

У Одлуци су, како је саопштено, приоритетне области од јавног интереса у којима ће се, на предлог министарстава, финансирати пројекти и програми НВО из Буџета у овој години.

-Расподјела средстава дефинисана је на позицијама надлежних министарстава и исказана у одговарајућим процентима у односу на, такође у проценту исказан, износ утврђен за ову намјену Законом- навели су из Владе.

У расправи је, како се додаје, појашњено да је процес програмирања било неопходно поновити због организационих промјена, сходно утврђеним органима државне управе и управним областима за које су основани.

Влада је усвојила Информацију о спровођењу иницијативе „Мапа пута за борбу против корупције и илегалних финансијских токова“, под покровитељством Берлинског процеса и уз експертску помоћ УНОДЦ-а и РАИ-а.

У расправи је истакнуто да документ, усвојен на Регионалном форуму у Охриду, треба да резултира остварењем опипљивих побољшања у примјени постојец́их националних мјера за борбу против корупције и незаконитог финансирања и међународних стандарда и препорука, укључујуц́и оне из годишњих извјештаја Европске комисије у вези са проширењем Европске уније, за период од 2021. до 2024. године.

Из Владе су казали да мапа пута препознаје приоритете заједничког дјеловања земаља Западног Балкана у областима превенције и борбе против корупције у јавним набавкама, укључујући јавне набавке у ванредним околностима.

-Као и у областима даљег јачања система пријављивања сукоба интереса и имовине и унапређења одговора кривичног правосуђа на корупцију и економска кривична дјела кроз креирање регионалне мреже специјализованих тужилаца, полиције и финансијскообавештајних служби у земљама Западног Балкана- наводи се у саопштењу.

Влада је донијела Акциони план за спровођење Стратегије мањинске политике 2019–2023, за 2021–2022. годину, који садржи стратешке циљеве, дефинисане конкретне активности, индикаторе резултата, надлежне институције, предвиђене рокове за реализацију активности, као и финансијску конструкцију за реализацију стратешког документа.

-У дискусији је наглашено да су исказане буџетске потребе у неким случајевима мање од реалних због буџетских ограничења, па је намјера да се кроз донаторске активности превазиђу ова ограничења- каже се у саопштењу.

Влада је усвојила и Програм за контролу популације паса у Црној Гори који је сачињен је у складу са смјерницама Међународне организације за здравље животиња - ОИЕ, Кодексом о здрављу копнених животиња ОИЕ и важећим националним прописима.

Наводи се да је оперативни циљ Програма успостављање одрживог система за контролу популације паса у Црној Гори ради побољшања здравља и добробити власничких паса и паса луталица, а у коначном, заштите здравља животиња и људи.

-На основу овог Програма, препоручује се свим локалним самоуправама да, у складу са одређеним роком, донесу своје планове за контролу популације паса, прилагођене локалним условима-казали су из Владе.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 02:21