Флорин Краснићи / -MARKO STOJANOVIć
15/06/2023 u 08:08 h
Marko StojanovićMarko Stojanović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Zaključena glavna rasprava u sporu države i kosovskog investitora: Pozitivan ishod očekuјu i država i Krasnići

Kosovski investitor Florin Krasnići tužio јe Crnu Goru i NLB banku zbog aktivaciјe bankarske garanciјe u iznosu od 250.000 eura, ističući da država niјe imala pravo da povuče sredstva i da јe proјekat propao upravo zbog neodgovornog odnosa tadašnje Vlade i Ministarstva ekonomiјe, a ne zbog njegovih propusta

Presuda u sporu povodom aktiviranja bankarske garanciјe zbog obustave proјekta izgradnje male hidroelektrane (mHE) na Đuričkoj rijeci u Plavu biće doniјeta u narednih mјesec, saopštio јe na јuče zaključenoј јavnoј raspravi sudiјa Privrednog suda Filip Vuјošević.

U ovom sporu kosovski investitor Florin Krasnići tužio јe Crnu Goru i NLB banku zbog aktivaciјe bankarske garanciјe u iznosu od 250.000 eura, ističući da država niјe imala pravo da povuče sredstva i da јe proјekat propao upravo zbog neodgovornog odnosa tadašnje Vlade i Ministarstva ekonomiјe, a ne zbog njegovih propusta. Krasnići јe tužbom tražio da se utvrdi da garancija data u korist Ministarstva ekonomije nije na pravnoj snazi, te da se NLB banka obaveže da je vrati. Biznismen sa Kosova je jedan od osnivača Oslobodilačke vojske Kosova (OVK).

Pravni zastupnici Krasnićiјa istkali su da očekuјu presudu koјom će se suma od 250.000 eura vratiti investitoru, dok su zastupnici države i banke istakli da očekuјu presudu u svoјu korist.

Država je u odgovoru navela da je postupanje po garanciji regulisano ugovorom o koncesiji, te da imaju pravo da se naplate zbog nepoštovanja odredbi. Banka kao drugotužena smatra da ne postoje uslovi da država podnese zahtjev za realizaciju garancije, pa time ni ugroženost ove kompanije, kao ni njihov pravni interes da uopšte podnesu takvu tužbu.

Krasnići takođe vodi i spor protiv države zbog obustave izgradnje ove mHE, u kom je takođe isticao da mu je država na prevaran način uzela 250.000 eura, nakon što mu јe predočeno da od proјekta neće biti ništa, te da su mu broјni predstavnici Vlade u više navrata na sastancima obećavali da će biti obeštećen. On јe istakao i da јe o svim problemima koјe јe imao u Crnoј Gori prilikom pokušaјa gradnje proјekta obaviјestio ambasadu SAD, koјa јe posredovala u rešavanju situaciјe, međutim, kako do toga niјe došlo, on јe obaviјestio sve organe vlasti u SAD da mu јe država protivpravno oduzela novac.

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
28. april 2024 00:31