/ foto privatna arhiva
30/09/2023 u 06:59 h
Draško MilačićDraško Milačić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Zbog visokih cijena struje smanjene isplate povlašćenim firmama: Za 11 proizvođača 260 hiljada eura podsticaja

Samo 11 od 23 povlašćena proizvođača imalo je podsticajnu cijenu manju od tržišne, pa im je za osam mjeseci po ovom osnovu isplaćeno 260 hiljada eura. Tržišna vrijednost električne energije kod ostalih proizvođača bila je oko dva i po miliona veća od podsticajne

Povlašćenim proizvođačima električne energije iz obnovljivih izvora (OIE) u ovoj godini isplaćeno je samo 260 hiljada eura, iz razloga što je kod većine tržišna cijena električne energije bila veća od podsticajne. Do ove godine uvijek su, osim nekoliko izuzetaka lani, tržišne cijene bile manje od podsticajnih, pa su povlašćeni proizvođači, njih 26, na godišnjem nivou dobijali višemilionske iznose po osnovu podsticaja. Podsticaje plaćaju građani i privreda preko računa za struju, stavka OIE2, dok je Vlada godišnje iz budžeta izdvajala novac za stavku OIE1, a nedavno je to prebacila na EPCG. U početku su sve plaćali građani i privreda preko računa za struju.

Prema podacima Crnogorskog operatora tržišta električne energije (COTEE), za osam mjeseci proizvedeno je 291,66 miliona kilovat-sati struje, čija je tržišna vrijednost 33,078 miliona eura. Podsticajna vrijednost za osam mjeseci bila je manja od tržišne i iznosila je 30,9 miliona eura, odnosno povlašćeni proizvođači su preko sistema podsticaja dobili 2,2 miliona manje nego što bi to bio slučaj da su izašli na tržište. COTEE i EPCG nabavljaju od proizvođača struju po podsticajnim cijenama.

Samo tri proizvođača izašla iz sistema

Zbog rasta cijene električne energije na berzi, početkom godine tri povlašćena proizvođača su odlučila da istupe iz sistema podsticaja. U pitanju su firme Hidroenenrgija Montenegro, BB hidro i Viridi progresum. Vlasnici Hidroenergije Montenegro su Ranko Radović i Oleg Obradović, a BB hidra Blažo Đukanović i Igor Burzanović.

Iako je bilo najava da bi još proizvođača trebalo da napusti sistem podsticaja, to se do sada nije dogodilo.

Sistem podsticaja, odnosno povlašćeni sttaus proizvođača, garantuje im da će COTEE i EPCG otkupiti svaki proizvedeni kilovat-sat struje iz njihovih proizvodnih objekata punih 12 godina. Prethodnih godina povlašćeni proizvođači su često znali da budu pozitivni baš za iznos podsticaja koji su dobili.

Zbog toga od trenutno 23 povlašćena proizvođača (tri su izašla iz sistema podsticaja) njih 11 je imalo cijenu manju od tržišne, pa je dobilo podsticaje od COTEE.

Podsticaje su dobile firme AB pauer grup, Bar kod, "Đekić", Eko solar sistem, Igma enerdži, Invikta, "Krnovo grin enerdži", Nord enerdži, Simes inženjering, Smol hidro pauer Kutska i Sinerdži.

Najveći iznos podsticaja dobila je Igma enerdži, u vlasništvu Igora Mašovića, 73 hiljade eura. Sa tolikim iznosom podsticaja, za osam mjeseci su prihodovali 672 hiljade eura. Mašović je rođeni brat bivšeg predsjednika Opštine Andrijevica Srđana Mašovića.

Firma "Krnovo grin enerdži" dobila je 38.532 eura podsticaja. Firma koja gazduje vjetroelektranama na Krnovu za osam mjeseci je zaradila ukupno 13,038 miliona eura.

Sinerdži, firma u kojoj je jedan od vlasnika Vuk Rajković, dobila je 32.362 eura od podsticaja. Sa podsticajima, njihov ukupan prihod od prodaje električne energije je 273,8 hiljada eura.

Nord enerdži, čiji je većinski vlasnik Veleteks Vlastimira Golubovića, dobio je od podsticaja 29.016 eura, a ukupno je prihodovao 305,2 hiljade eura.

Preko 14 hiljada eura podsticaja dobili su Simes inženjering i Smol hidro pauer Kutska, Bar kod je dobio skoro 19 hiljada, Eko solar sistem i "Đekić" preko 12 hiljada, Invikta oko 10 hiljada, a AB pauer grup 3,4 hiljade eura.

Zbog statusa povlašćenog proizvođača i rasta cijena na berzama, najgore je za osam mjeseci prošla "Možura vind park", koja je prihodovala skoro 7,5 miliona eura, što je 1,36 miliona manje od tržišne vrijednosti proizvedene električne energije.

MHE "Vrbnica" prihodovala je 1,2 miliona, što je za 471 hiljadu manje od tržišne cijene. "Kronor" je zaradio 281 hiljadu manje putem sistema podsticaja i za osam mjeseci su imali prihod od 1,8 miliona eura.

Prihod "Hidro Bistrice" bio je 1,33 miliona, što je za 171 hiljadu manje u odnosu na tržišnu cijenu.

Kod drugih proizvođača razlika između podsticajne i tržišne cijene nije bila velika. Tako je "Smol hidro pauer Mojanska" prihodovala 1,77 miliona, "Zeta enerdži" preko pola miliona, a Hidroenergija "Andrijevica" 380 hiljada.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu

Izdvojeno

13. maj 2024 22:14