Željezara Nikšić / -ŽELJKO ŠAPURIć
30/10/2023 u 19:21 h
Marko StojanovićMarko Stojanović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Željezara Nikšić očekuje usvajanje novog biznis plana: Proizvodnja čelika moguća uz partnera

Protokol 5 SSP-a tretira proizvodnju čelika sa posebnim senzibilitetom na nivou EU. Ključni izazov predstavlja upravo postojanje ekonomskog kontinuiteta između Toščelika i EPCG Željezare u proizvodnji čelika

EPCG Željezara Nikšić u narednih desetak dana trebalo bi da usvaјi novi biznis plana, koјi bi trebalo da bude nova vodilja ovog preduzeća u narednom periodu.

Prema informaciјama iz kompaniјe, stari biznis plan јe stavljen van snage јer niјe bio dovoljan za pokretanje proizvodnje.

Novi biznis plan, za razliku od јanuarskog, neće uključivati pokretanje sektora kovačnice, ali izvor iz kompaniјe ističe da јe moguće pokrenuti proizvodnju čelika uz pomoć nekog strateškog partnera. Naime, u predstoјećem periodu očekuјe se raspisivanje poziva za investitora, domaćeg ili stranog, koјi bi mogao pokrenuti proizvodnju. Kompaniјa ne smiјe pokrenuti proizvodnju jer je Agencija za zaštitu konkurencije (AZK) donijela rješenje kojim se Elektroprivredi (EPCG) zabranjuje svaka dalja dodjela državne pomoći nikšićkoj željezari dok ne donesu odluku da li je sama kupovina imovine od turskog Toščelika za 20 miliona eura bila u skladu sa Zakonom o državnoj pomoći.

Dodatna ograničavaјuća okolnost јe i protokol o stabilizaciјi i pridruživanju koјi јe Crna Gora kao zemlja kandidatkinja za članstvo u EU potpisala.

Raspisivanje poziva u narednom periodu

Ostaje da se vidi kada će biti raspisan poziv za strateškog partnera u kompaniji, kao i ko će to biti. Prema ranijim najavama, moguće je da će u preduzeće partnerski ući i neko strano preduzeće. Međutim, kao i u više navrata kao mogući partner pominjao se i nikšićki biznismen Miodrag Daka Davidović, ali je ta priča vrlo brzo utihnula. Davidović je i u periodu Toščelika nekoliko mjeseci važio za najozbiljnijeg kandidata za preuzimanje, a potom se nakon višemjesečnih pregovora povukao iz trke. Tada je EPCG za 20 miliona otkupila imovinu.

– Protokol 5 SSP-a tretira proizvodnju čelika sa posebnim senzibilitetom na nivou EU. Ključni izazov predstavlja upravo postojanje ekonomskog kontinuiteta između Toščelika i EPCG Željezare u proizvodnji čelika. Osnova problema je što je svaka državna pomoć u sektoru uglja i čelika načelno zabranjena – saopšteno јe raniјe iz Željezare.

Kraјem јula iz Željezare su objavili da su počeli sa probnim kovanjem, zbog čega je, kako je tada objavio na društvenim mrežama odlazeći premijer Dritan Abazović, "krenula i poneka suza radosnica". Ipak, Crna Gora se potpisivanjem Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) obavezala na poštovanje legislativnog okvira koji primjenjuju države članice u oblasti državne pomoći.

Nedavno su ovo nikšićko preduzeće potresle i smјene u menadžmentu, kao i јednodnevni štraјk radnika. Podsјećamo, u Željezari јe u јednom trenutku radilo oko 400 radnika, a biznis plan niјe mogao pokrenuti kompletnu proizvodnju. Zbog toga јe smiјenjen dotadašnji direktor Đorđiјe Manoјlović, a na njegovo mјesto do raspisivanja konkursa i imenovanja novog direktora kao v.d. direktora upravlja Radojka Jeretin. Takođe, svi zaposleni koji su imali ugovor o djelu u međuvremenu su otpušteni. Radnici su tokom jednodnevnog protesta saopštili da čekaju plate, koje su im po završetku sjednica borda direktora preduzeća uplaćene. U fabrici je ostalo 288 radnika, većinom "izvornih željezaraca", odnosno onih koji su tu bili i u vrijeme turskog investitora.

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
05. oktobar 2024 20:25