фото: Влада / - SASAMATIC
15/12/2021 u 13:46 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Жичара Котор-Ловћен биће завршена за годину

Понуда будућег конесионара подразумијева накнаду од 15 одсто од нето вриједности профита управљања жичаром и пратећим садржајима, у шта спадају ресторан, паркинг и сувенирницу на период од 30 година, објаснио је Милатовић

Жичара Котор-Ловћен, за коју су данас представници Владе и конзорцијума Леитнер – жичара Котор 1350 потписали уговор о градњи, требало би да буде завршена за годину, саопштио је министар економског развоја, Јаков Милатовић. Он је рекао да ће потписивање уговора директно утицати на пословни амбијент цијелог подручја и створити услове за посебан доживљај Ловћена и Бококоторског залива, али и подстаћи додатни развој.

Милатовић је, поводом потписивања уговора између Владе и конзорцијума, који чине подгорички Нови Волвоx и италијански Леитнер, казао да је укупна инвестиција процијењена на износ од 20 милиона еура.

- Понуда будућег конесионара подразумијева накнаду од 15 одсто од нето вриједности профита управљања жичаром и пратећим садржајима, у шта спадају ресторан, паркинг и сувенирницу на период од 30 година. Након тога, жичара и ти пропратни садржаји прелазе у власништво државе- објаснио је Милатовић.

Он је навео да је предвиђено да жичара ради минимум седам мјесеци годишње, а пројектовани приходи су између четири и девет милиона еура. Милатовић је казао да га таква вијест веома радује јер се дешава у тренутку када је на челу Министарства и када је члан Владе која је за неколико мјесеци успјела да употпуни преговоре за тај значајни пројекат. Он је оцијенио да ће жичара бити једна од најљепших структура такве врсте у Европи, захваљујући томе што повезује Котор, који је под заштитом УНЕСЦО-а и Националног парка Ловћен.

- Посјетиоци ће током 12 минута дугог путовања имати прилику да на нови начин доживе цијелу околину. Биће им омогућно да упознају Ловћен и Пријестоницу која је наш историјски и културни центар- објаснио је Милатовић.

Он је казао да вјерује да Цетињани дочекују ту вијест као пријеко потребни оптимизам за који су због туђе инертности били ускраћени, а жичара представља шансу за локално становништво.

- Препознајући значај туризма и саме промоције наше земље задовољство ми је што сам данас овдје и што су наши напори били пресудни за коначну реализацију овог пројект- додао је Милатовић.

Представник конзорцијума Леитнер, Мартин Леитнер, казао је да је идеју за изградњу жичаре према Ловћену добио прије четири или пет година када је посјетио Котор.

Он је рекао да је компанија Леитнер основана прије више од 130 године и да су направили доста жичара широм свјета, али да ће пројекат до Ловћена бити један од најбољих који су икада направили.

- Ја сам 100 одсто сигуран да ће овај пројекат бити једна успјешна прича за цијелу Црну Гору. Имаћемо одлчан поглед на врху те инсталације и сигуран сам да ће то бити додатна туристичка атракција- навео је Леитнер.

Он је објаснио да је жичара еколошки начин превоза људи до планине, јер има само један електрични мотор који покреће 40 кабина.

- Замислите сада колика би то гужва била када би се ишло аутомобилима и аутобусима. Тако да, са еколошке тачке гледишта, то је прихватљив пројекат и надам се да ћемо у прољеће 2023. године имати једну фину церемонију отварања- поручио је Леитнер.

Предсједник Општине Котор, Владимир Јокић, казао је да је задовољан што је на столу уговор о изградњи жичаре. Он је подсјетио да је изградња жичаре један од пројеката о којима се у Котору дуго разговара, а посебно сваке четири године у посљедњих 20.

- Данас имамо потписан уговор, задате рокове и једну добру поруку да се, све оно што је стајало као неизвјесно за 20 или 30 година, данас може реализовати у шест мјесеци формално, а на терену за годину или годину и по- рекао је Јокић.

На питање да направи паралелу између тог пројекта и крузинг туризма у Котору и посјете бедемима, Јокић је одговорио да је од 2017. до 2019. године зарада на бедемима порасла са неких 300 хиљада годишње, на износ од 1,4 милиона еура.

- Свакако ће овај пројекат значити за град, не само у дијелу растерећења овог чепа који се ствара у Котору од људи који дођу с крузера и излетника током године. Туристима ће се скратити пут до Ловћена, што ће омогућити да се значајно дуже задржавају у граду- навео је Јокић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
03. maj 2024 22:52