Radoje Žugić / Mićko Vujisić
29/09/2022 u 12:08 h
Nataša SpaićNataša Spaić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

(VIDEO) Žugić predstavio rezultate: Bankarski sistem na istorijskom maksimumu

CBCG je nezavisna institucija koja je bilježila značajne pozitivne rezultate jer smo prolazili kroz brojne izazove, kazao je guverner

Guverner Centralne banke Crne Gore (CBCG) Radoje Žugić, kojem je istekao mandat na ovoj funkciji, predstavio je rezultate koje je banka u proteklom šestogodišnjem mandatu ostvarila. 

image

Radoje Žugić

Mićko Vujisić

- CBCG je nezavisna institucija koja je bilježila značajne pozitivne rezultate jer smo prolazili kroz brojne izazove. Kroz sve njih smo prošli jer smo adekvatno reagovali donoseći pakete mjera. Dodali smo likvidnost kako ekonomije, tako i građanima. Sve je to proizvelo smanjivanje recesije ali i unapređenje bankarskog sistema - rekao je Žugić.

On je naveo da je bankarski sistem danas na istorijskom maksimumu.

- Imamo rast aktive na novu od 1,67, rast depozita 845 miliona eura. To je znak visokog povjerenja u bankarski sistem. Najvažniji je rast kreditne aktivnosti. U prvih osam mjeseci imali smi 923 miliona kreditne podrške ekonomiji i stanovništvu. Bankarski sistem je dosegao visinu - naveo je Žugić.

Guverner je poručio da jačaju komunikaciju prema bankama, te da su neselektivni prema njima.

- Snažno smo unaprijedili superviziju. Prevenciju pranja novca unaprijedili i promijenili pristup i dobili odlične ocjene od Međunarnog monetarnog fonda (MMF). Došli smo da stanja da imamo jednu od snažniji institucija u Crnoj Gori - naveo je Žugić.

Odgovarajući na pitanja novinara da li može ponovo obavljati funkciju guvernera jer po zakonu može dobiti dva mandata, on je naveo da postoji zakonski osnov da ponovo obavlja ovu funkciju, ali da je sve na političarima I medijma.

Na pitanje da li se osjeća odgovornim u slučaju Abu Dabi fonda, guverner je poručio da je u pitanju manipulacija ranijeg Ministarstva poljoprivrede.

- Radoje Žugić nema učešća oko manipulacijama sa Abu Dabi fondom - poručio je guverner.

Komentarišući ocjene analitičara da je postoji nestabilnost u finansijama, ocijenio je da sve izgleda zbunjujuće.

- Bankarski sistem je izuzetno stabilan, sada je veća nego ikad ranije - naveo je Žugić.

Na pitanje novinara da li je  potpisao garanciju od 50 miliona eura za Abu Dabi fond, on je naveo da garancije nikakve nije bilo.

- Nije potrebna nikakva garancija jer država garantuje. Garancije nije bilo niti treba da bude, nigdje ne postoji potpis Radoja Žugića - naveo je guverner.

Foto i video: Mićko Vujisić

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 14:20