foto: CBCG / - IGOR SLJIVANCANIN
18/11/2021 u 17:24 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Жугић са Камарашијем: Банкарски систем у Црној Гори је стабилан, добро капитализован и високо ликвидан

Камараши је овом приликом изразио задовољство због континуиране и квалитетне сарадње ЦКБ-а и Централне банке Црне Горе

Банкарски систем у Црној Гори је стабилан, добро капитализован и високо ликвидан, оцијењено је на састанку гувернера Централне банке Радоје Жугић извршним директором Црногорске комерцијалне банке Тамашом Камарашијем.

Осврћући се на стање у банкарском сектору, гувернер Жугић је истакао да је, упркос пандемији ЦОВИД -19, ниво неквалитетних кредита остао на скоро идентичном нивоу као прије кризе.

 - Раст НПЛ-а у износу од свега 0,03% говори да је црногорски банкарски систем у цовид кризу ушао јак и стабилан, а да је десет пакета мјера које је ЦБЦГ донијела од почетка пандемије итекако допринијело очувању те стабилности. То су препознале и међународне финансијске институције, чија је оцјена да је захваљујући ЦБЦГ дат допринос мањој рецесији - казао је Жугић.

Камараши је овом приликом изразио задовољство због континуиране и квалитетне сарадње ЦКБ-а и Централне банке Црне Горе. Такође, он је истакао да су макропруденцијалне мјере ЦБЦГ банкарском сектору биле од изузетне помоћи.

 - Мјере су биле транспарентне, успјешне и очувале су стабилност банкарског сектора, ублаживши растући тренд презадужености становништва - казао је Камараши.

Жугић је истакао да је ЦКБ важан дио црногорског банкарског сектора, те да очекује да ће се сарадња наставити, посебно у сегменту адекватне и правовремене примјене Закона о кредитним институцијама и Закона о санацији кредитних институција чија примјена почиње у јануару 2022. године.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
04. maj 2024 00:53