Бивши министар саобраћаја Осман Нурковић / -SASAMATIC
13/04/2021 u 12:09 h
Draško MilačićDraško Milačić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Ауто-мото савезу дали 1,3 милиона еура без фактура

Ауто-мото савез Црне Горе ниjе достављао фактуре и мjесечне извjештаjе на основу коjих jе могуће утврдити вриjедност извршених услуга, утврдила је ДРИ
Постојећи систем редовног и инвестиционог одржавања државних путева није у довољној мјери ефикасан, утврдила је ревизија успјеха Државне ревизорске институције (ДРИ) „Ефикасност редовног и инвестиционог одржавања државних путева“. Ревизија је вршена за период од 2018. до 2020. године, у ком периоду је за редовно и инвестиционо одржавање, реконструкције и изградње државних путева планирана потрошња од 136,5 милиона еура. У коначном извјештају ДРИ је наведено да је 55 одсто путева (више од 1.000 километара) добило оцјену нижу од једне звјездице, од максималних пет звјездица, те да је само два одсто путева (39,5 километара) у Црној Гори добило оцјену четири или пет звјездица. Ти подаци се налазе у извјештају о процјени безбједности на путевима. У том извјештају је наведено да је од 2009. до 2018. године 665 људи изгубило живот на путевима у ЦГ. Констатовано је и да Црна Гора на годишњем нивоу „губи“ најмање 100 милиона еура због саобраћајних незгода.
ДРИ је утврдила да поступак планирања и развоја државних путева није био заснован на дефинисању приоритетних задатака, да средњорочни програм развоја и одржавања државних путева нијесу израђивали Управа за саобраћај и Министарство саобраћаја и да није достављан Влади на усвајање. На челу Министарства саобраћаја у том периоду био је Осман Нурковић, а на челу Управе Саво Парача. „Наследник“ Министарства саобраћаја је Министарство капиталних инвестиција.
У извјештају ДРИ, посебно је истакнут оквирни споразум између Министарства саобраћаја и Ауто-мото савеза Црне Горе, потписан на основу претходно спроведеног поступка јавне набавке, о пружању техничке помоћи домаћим и страним моторизованим учесницима у саобраћају на јавним путевима, уклањања са јавних путева оштећених возила и возила у квару, те обавјештавање јавности о стању проходоности јавних путева, ванредним догађајима, метеоролошким условима и другим информацијама и помоћи од 2019. до 2023. године. Сходно наведеном оквирном споразуму, утврђено jе да укупна вриjедност услуга са урачунатим ПДВ-ом не може прећи 2,6 милиона еура за четири године траjања споразума, односно 650.000 еура сваку годину примјене споразума.
– Министарство саобраћаjа и поморства ниjе извршило процjену вриjедности предмета jавне набавке на основу реалних циjена услуга, већ jе проциjенило вриjедност предмета набавке као цjелине за годину, односно четири године, што за последицу има да се одабраном понуђачу мjесечно исплаћуjе фиксни износ, без обзира на обим и врсту извршених услуга. На основу документациjе, коjу jе доставило Министарство саобраћаjа, државни ревизор jе утврдио да Ауто-мото савез Црне Горе д.о.о. Подгорица ниjе достављао документациjу (фактуре и мjесечне извjештаjе) на основу коjе jе могуће утврдити вриjедност извршених услуга, да није спроводио мjере и активности за подизање нивоа безбjедности и сигурности на путевима, коjе jе претходно утврдио програмима обављања послова Службе „Помоћи –информациjе“ и доставио Министарству саобраћаjа, да је Ауто-мото савез Црне Горе испостављао мjесечне фактуре Министарству саобраћаjа jеднаким мjесечним износима за различит обим извршених услуга, те да Министарство саобраћаjа ниjе обезбиjедило контролу квалитета пружања услуга од стране Ауто-мото савеза Црне Горе у складу са одредбама оквирног споразума – пише у налазу ДРИ који потписује члан сената Бранислав Радуловић.
Ауто-мото савез је до сада, за двије године, по основу споразума добио 1,3 милиона еура. У првој години су доставили 12 фактура у једнаким износима 54.166 еура или 649.999 еура са ПДВ-ом за прву годину трајања споразума, при чему, како су утврдили ревизори, из достављених фактура није могуће утврдити обим и вриједност извршених услуга у периоду за који се фактура односи.
– Ауто-мото савез Црне Горе ниjе достављао министарству комплетну документациjу према коjоj су вршене услуге у складу с одредбама 144 Уговора о jавноj набавци (2019–2020) за прву годину траjања оквирног споразума – пише у извјештају.
Д.М.
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
18. april 2024 21:30