Порто Монтенегро / -PM
17/04/2021 u 07:25 h
Draško MilačićDraško Milačić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Власници Порто Монтенегра нагомилали 76,4 милиона минуса

Фирма која је 2007. године закупила имовину некадашњег тиватског Арсенала наставила је са низањем губитака у пословању, који на крају 2020. године износе 76,4 милиона еура, показују финансијски извјештаји достављени Управи прихода
Адриатик маринас, фирма која газдује Порто Монтенегром, прошлу годину је завршила са минусом од 2,24 милиона еура, што је за скоро 11 пута бољи резултат него у 2019. када су годину завршили са минусом од 24,2 милиона еура. Компанија која је 2007. године закупила имовину некадашњег тиватског Арсенала тако је наставила са низањем губитака у пословању, који на крају 2020. године износе 76,4 милиона еура, показују финансијски извјештаји достављени Управи прихода.
Власник Адриатик маринаса је Инвестициони фонд Дубаија (ИЦД), који је прије неколико година фирму и пројекат преузео од канадског бизнисмена Питера Манка, који је у међувремену преминуо.
Адриатик маринас је у прошлој годину смањио број радника са 233 на 208. Без посла је остало 23 држављана Црне Горе и два странца, пише у извјештају о менаџменту.
Пословни приходи компаније, чији је извршни директор Давид Маргасон, лани су износили 21,6 милиона еура, што је за девет и по милиона мање него у 2019. години. Трошкови пословања су били 16,6 милиона, што је за 9,3 милиона мање него у претходној години. Расходи за камате су лани износили близу шест милиона еура.
Још се испитује је ли законито опроштен дуг за комуналије
Адриатик маринас је био у жижи јавности када им је општина Тиват, којом је тада управљао ДПС, опростила 5,6 милиона еура за комуналије.
Уговор о начину испуњења диjела међусобних обавеза по основу накнаде за комунално опремање грађевинског земљишта и поравнању међусобних потраживања потписали су лани предсjедник Општине Тиват Синиша Кусовац и директор Адриjатик маринаса Давид Маргасон.
Испитни поступак за утврђивање да ли је опраштање комуналија од стране Општине Тиват државна помоћ, већ годину и по спроводи Агенција за заштиту конкуренције. Још се, међутим, чека да се види да ли је опрост 5,6 милиона еура за комуналије била дозвољена или недозвољена државна помоћ.

Трошкови зарада и накнада зарада су лани смањени за 900 хиљада еура и износили су 5,3 милиона.
Стална имовина Адриатик маринаса је на крају године процијењена на 157,3 милиона и мања је за три и по милиона него на крају 2019. године. Од тога се на некретнине, опрему и постројења односи 116,8 милиона еура.
Дугорочне обавезе Адриатик маринаса су на крају 2020. године износиле 53 милиона, од чега се на дугорчне кредите односи 13,1 милион еура. Обавезе по основу дугорочних кредита су смањене за 12 милиона еура у односу на 2019.
Краткорочне обавезе су износиле 57,5 милиона, што је увећање у односу на 2019. годину за 3,5 милиона. Од тога се на краткорочне кредите односи 27 милиона. Та ставка је у односу на годину раније смањена за осам милиона.
Укупна пасива и актива су лани биле 170,2 милиона, 10 милиона мање него 2019.
”Адриатик маринас је у прошлој годину смањио број радника са 233 на 208. Без посла је остало 23 држављана Црне Горе и два странца, пише у извјештају о менаџменту

Обавезе према матичном друштву лани су износиле 28,5 милиона, што је увећање за годину од скоро три милиона.
Дугорочна потраживања овог друштва су прошле године износила 40,5 милиона, што је увећање од 1,6 милиона, док су краткорочна потраживања износила пет милиона. Краткорочна потраживања су лани смањена за шест и по милиона еура.
Адриатик маринас има 16,55 милиона нераспоређене добити. Ова ставка се није мијењала у односу на 2019. годину.
Адриатик маринас је Порто МОнтенегро закупио на 90 година. Према изјавама које су раније давали представници те компаније, за закуп ће држава Црна Гора добити 150 милиона еура.
Гу­би­ци у по­сло­ва­њу код ова­квих про­jе­ка­та, та­ко­зва­них греj­филд ин­ве­сти­ци­jа, уоби­ча­jе­ни су jер се од­ре­ђе­ни броj го­ди­на ин­ве­сти­ра у про­jе­кат, док се тек ка­сни­jе, ка­да се го­то­во све за­вр­ши, би­ље­же по­зи­тив­ни ре­зул­та­ти по­сло­ва­ња. Из Адри­атик ма­ри­на­са су ра­ни­jе ка­за­ли да jе до са­да у Пор­то Мон­те­не­гро уло­же­но пре­ко 550 ми­ли­о­на еура.
Представници нове власти још нијесу били у званичној посјети Порто Монтенегру.
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 18:58